{ "title": "Bebeklerde Tiroid", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Bebeklerde-Tiroid-43.jpg", "date": "19.01.2024 23:10:44", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Tiroid: İnsanlarda Boynun ön kısmında, nefes borusunun hemen iki tarafında yer alan tiroit bezi, besin yoluyla alınan iyot maddesini kullanıp, tiroit hormonu üretir. Bu üretilen Tiroit hormonu vücutta bulunan çok fazla organın sağlıklı çalışması ayrıca vücudun enerji dengesinin sağlıklı olması yönünden gereklidir. Tiroit hormonun azlığı ya da çok olması, sağlık açısından sorun çıkarır. Tiroit yetersizliği çok yavaş ve sinsi olarak ilerleyen bir hastalıktır bu konuda ebeveynlerin bilinçli hareket ederek, özellikle bebeklerde tiroid hastalığı için önlem alması gerekir.

Bebeklerde Tiroit Yetmezliği: Bebeklerde gelişen bir tiroit yetmezliği en korkunç hastalıklar arasındadır. Zira tedavi edilmediği takdirde zekâda ve bebeğin vücut gelişiminde gerilemeye sebep olur. İnsanlar tarafından guatr şeklinde bilinen bu hastalıkta esasen bebeklerde gerçek bir guatr veya tiroit büyümesi yoktur. Bunun tam tersi, bu bebekte tiroit ya az gelişmiş veya hatalı bir gelişim göstermiş veyahut hiç gelişmemiştir. Bebeğin annesinin tiroit yönünden hasta olmaması, bebeğinin de tiroit hastası olmayacağı anlamına gelmez Ancak annede tiroit hastalığı mevcutsa, bebeğin bu dönemde veya daha ileri bir yaşlarda tiroit hastalığı görülmesi riskini artırır.

Bebeklerde Tiroit Yüksekliği: Bebeklerde görülen tiroit yüksekliği çoğu zaman doğuştan gelen tiroit bezinin az çalışması (Hipotiroidiye) şüphesi uyandırır. Bu durum en kısa zamanda tedavi edilmediği takdirde bebekler için ciddi sorunlar çıkarabilir. Bebeklerde tiroid yüksekliği Tiroit bezinin yetersiz çalışması, neonatal hipotiroidizm, doğumsal hipotiroidi ve genetik gibi sebeplere bağlı olabilir. Bu sebeplerden ayrı olarak bebeklerde dengesiz beslenmekte tiroit hastalığına yol açmaktadır. Çocukların sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için en önemli şart yeterli ve dengeli beslenme şeklidir. Dengeli beslenmeden kastedilen durum bebeğin vücudunun vitamin, protein ve mineraller bakımından eksiksiz olarak karşılanmasıdır. Yetersiz ve dengesiz bir beslenme türü bebeklerin bağışıklık sisteminin zayıflamasına, değişik enfeksiyon veya alerjik rahatsızlıkların meydana gelmesine, diyabet ile bebeklerde tiroid yetmezliği benzeri çok tehlikeli hastalıklara yol açar. Diğer yandan dengesiz beslenmenin farklı bir türü olan karbonhidrat yoğunluklu beslenme türü, ileriki yaşta çocuklarda çok sık görülen obeziteye de yol açar. Ayrıca iyot eksikliği de tiroit yetersizliğine sebep olmaktadır.

Bebeklerde Yüksekliği Belirti ve Sonuçları: Bebeğin gelişiminde gerileme, boyunun kısa kalması, anne sütünü emmede isteksiz davranma hareketlerinde yavaş davranma, anneyi göz takibinde zorlanma. Ayrıca devamlı bir uyku hali soğuğa karşı hassaslık, kabızlık, seyrek ve sert dışkı görülmesi. Ayrıca kilo alımı, cildinde kuruluk, sesinde kısılma, kas zayıflaması, kas ağrıları, eklem yerlerinde ağrı oluşumu, sertlik ve hassasiyet, soluk cilt. Bebeklerde tiroid yüksekliği bu belirtileri göstermektedir.
" } ] }