{ "title": "Büyümüş Tiroid Bezi", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Buyumus-Tiroid-Bezi-85.jpg", "date": "20.01.2024 14:42:14", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "
Büyümüş Tiroit Bezi, insan vücudu kapsamında boyun kısmının ön ve yan kısımlarını saran yoğun damarlı iç salgı bezi olan tiroit bezinin normal yapısının dışında gelişim göstermesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Bu bez yapılanması yaklaşık 5 cm uzunlukta, 3 cm genişliğinde ve 2 cm derinliğindedir. Sağ ve sol yönlerde olmakla birlikte bu lopları birleştirmeye yönelik isthmus parçası vardır. Söz konusu tiroit bezinin normal ağırlığı insanda 20 gram civarındadır. Bu ağırlığın üzerine çıktığında birtakım hastalıkları beraberinde getirir. Hal böyle olunca büyümüş tiroit bezi ortaya çıkarak doku yüzeyinde şişlik, kızarıklık ve ağrı hissi meydana gelir. Böle bir durumun sonucunda tiroit hormon üretiminde azalma, aşırı çalışma ve inflamasyon problemi yüz gösterir. Bu organdaki salgı fonksiyonu kapsamındaki bozulma ile iyot yetersizliği de ortaya çıkarak büyüyen tiroit bezi ur yapılanmasına, kist ve kanser gibi sağlık sorunlarına maruz kalır.

Büyümüş Tiroit Bezi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücudun sürekli göze hitap eden organlarından biri olan boyun bölümünde baş gösteren büyümüş tiroit bezi birtakım belirtiler ile kendini gösterdikten sonra mutlaka hekim tarafından muayeneye tabi tutulmalıdır. Diğer yandan tiroit bezi hormon düzeyinin ölçülüp kan tahlilinin analizinin sağlanması gerekir. Eğer ki hormon fazlalığı mevcut ise ameliyat tavsiye edilmemektedir. Bu noktada hekimlerin ilaç uygulamasıyla hormon yüksekliğini düşürme aşamasına başvurmaları tedavinin gerçekleşmesine kaynaklık eder. Söz konusu bu seviyenin düşürülmesi uzun vadede tamamlanmaktadır. Bu süreç bittikten sonra tekrar tiroit bezi hormon düzeyi ölçülüp cerrahi operasyon gerçekleştirilerek büyümüş tiroit bezi tedavi edilir. Bu ameliyatın risk taşıması ses tellerinin zarar görmesine neden olur. Bu problem genellikle büyüyen tiroit bezinde teşhis edilen kanser vakasında meydana gelmektedir. Diğer yandan tedavi sonrasında oluşan ses kısıklığının sebebi ödem oluşumundan da kaynaklanabilir. Bu durum geçici olduğu için birkaç günde ortadan kalkması mümkündür.

Büyümüş Tiroit Bezi Tedavisi Sonrası

Sağlık bakımından ciddiyet teşkil eden büyümüş tiroit bezi tedavisinin tamamlanma aşamasından sonra kısa sürede iyileşme adına yapılması gereken birçok husus vardır. Bu hususlar arasında en önemli olan nokta doktorun tavsiye ettiği ilaçların düzenli kullanımının sağlanmasıdır. Bünye direncinin yerine gelebilmesi için vitamin ve mineral değeri yüksek yumuşak nitelikteki besin maddelerinin tüketilmesi de büyümüş tiriod bezi tedavisi sonrasında önem arz etmektedir. Dikkatli bir ameliyat sonrasında bu rahatsızlığın tekrarlama ihtimali düşüktür. Fakat cerrahi müdahalenin başarılı olmamasıyla birlikte tiroit bezinin tekrar büyümesi veya nodül geliştirme olasılığı yüksektir. Ödem oluşması halinde sert nitelikli gıdaların bir süre tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca sıvı tüketiminin aşırı sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Bahse konu olan bu rahatsızlığın tedavisi sonrasında enfeksiyon oluşumuna mahal verilmemesi için mikrobik alanlardan uzak durulması da son derece önemlidir.
" } ] }