{ "title": "Çoçuklarda Tiroid Bezi", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Cocuklarda-Tiroid-Bezi-64.jpg", "date": "19.01.2024 08:10:49", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Çocuklarda tiroit bezi: İnsan vücudu açısından oldukça büyük bir role sahip olan tiroit bezi birçok hormonun yapımının sağlanması ve hareketlerimizin kontrol edilmesi bakımından önemli bir role sahiptir. Endokrin bezleri arasında yer alan tiroit bezinin az ya da çok çalışması durumunda birtakım problemler ortaya çıkabilir. Tiroit bezi bozuklukları yetişkin bir kişide ortaya çıkabileceği gibi aynı zamanda çocuklarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda tiroit bezi hastalıkları olan hipotiroidi, hipertiroidiiiiiii ve guatr doğuştan olabilmekle birlikte aynı zamanda birtakım nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Çocuklarda tiroit bezi bozukluğu birçok olumsuz duruma neden olabileceği için özellikle yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda tiroit bezi testinin yapılmasına özen gösterilmelidir. Çocukluk döneminde yapılan testlerde tiroit bezinde oluşabilecek herhangi bir problem vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalıdır. Çünkü bu durum ileride çok daha ciddi problemlere hatta beyin hasarlarına bile yol açabilir.

Çocuklarda tiroit bezi hastalıkları neden olur?

Yenidoğan çocukların ortalama 2500 gibi ciddi bir rakamında tiroit hormonu bozukluğu yani tiroit bezinin az ya da çok çalışması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda tiroit hormonunun yüksek olması, vücutta iyot eksikliği yani iyot açısından eksik gıdalarla beslenmesi ile akraba evliliğinden kaynaklanır. Doğumsal olarak da gelişebilen çocuklarda tiroit bezinin az çalışması yani hipotiroidi çocuğun anne karnında yeteri kadar iyot almamasından ya da haşitoma hastalığına sahip olan bir anneden anne karnındayken çocuğa antikor geçmesi gibi nedenlerden kaynaklanır. Çocuklarda tiroit bezi hastalıkları yetersiz ve dengesiz beslenmeden de kaynaklanabileceği için çocuklarda ortaya çıkacak olan enfeksiyon, alerjik hastalık gibi durumlarda bağışıklık sisteminin zayıflaması çocuklarda tiroit bezi hastalıklarına neden olabilir.

Çocuklarda tiroit bezinin boy ve büyümeye olan etkileri nelerdir?

Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için kanında tiroit hormonunun yeterli miktarda bulunması büyük önem taşır. Tiroit bezi bozuklukları tiroit hormonunun az ya da çok salgılanmasından kaynaklanır. Çocuklarda tiroit bezinden salgılanan hormonun az salgılanması durumunda çocuğun büyümesi olumsuz etkilenir. Bu durumda çocuğun boyunun kısa kalmasına neden olarak ailede oldukça büyük endişe yaratır. Çocuklarda tiroit bezi aynı zamanda beyin gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Tiroit bezinin az çalışması durumumda anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi normal olmaz ve bu durumda zekâ geriliği problemi ortaya çıkabilir. Çünkü tiroit hormonu beyin hücrelerinin gelişmesi ve kendi aralarında iletişimini sağlamakla görevlidir. Bu nedenlerden dolayı büyüme geriliği görülen çocuklarda tiroit bezinin normal olarak çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Çocuklarda eğer Down ve Turner sendromu söz konusu ise bu çocuklarda tiroit hormon bozukluğunun yaygın olarak görülebileceği için Tiroit bezi tetkiklerinin yapılması faydalı olur. Çocuklarda tiroit bezinin yetersiz çalışması durumunda büyüme, gelişme ve beyin gelişimi dışında saç dökülmesi, kabızlık, üşüme, cilt kuruluğu, konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı, yavaş hareket etme gibi durumları da ortaya çıkabileceği için tedavi edilmesi geciktiğinde çocukta kalıcı izlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarda tiroit bezi bozukluğunun vakit kaybetmeden endokrinoloji bölümüne başvurularak tedavi edilmesi gerekir.
" } ] }