{ "title": "Medüller Tiroid Kanseri", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Meduller-Tiroid-Kanseri-55.jpg", "date": "21.01.2024 13:01:11", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Medüller Tiroit Kanseri, Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bazı hormonları sağlamakla görevli olan tiroit bezinde oluşan hastalıklar son yıllarda oldukça sık görülmektedir. Tiroit hastalıkları özellikle de kadınlarda daha yaygın görülür. Tiroit kanserleri anaplastik, folliküler, papiller ve medüller tiroit kanseri olmak üzere dört grupta incelenir. Medüller tiroit kanseri tiroit kanserlerinin az bir kısmını oluşturur ve tiroidin C hücrelerinden dolayı gelişir.

Medüller tiroit kanseri nedenleri, tiroit kanserleri arasında yer alan modüller tiroit kanserinin büyük bir kısmı ailesel ve kalıtımsal nedenlerden dolayı kaynaklanır. Bu tiroit kanseri bazı kişilere kalıtsal olarak geçer ve ailede bulunan diğer nesillere kanser olan genin aktarılması sonucu devam eder. Bu nedenle ailesinde medüller tiroit kanseri olan kişilerin bu tiroit kanseri açısından taranması, gerekli olan muayene ve tetkikleri yaptırması gerekir. Ailesinde bu tiroit kanseri türü olan kişinin bu taramalar sayesinde nodüller kanser riski taşıyıp taşımadığı tespit edilmiş olur. Kalsitonin ölçümü ve genetik testi yapıldıktan sonra Kanser hücresi saptanırsa erken tanı sayesinde hastalığın iyileşmesi daha hızlı gerçekleşir. Medüller tiroit kanseri bazı durumlarda kalıtımsal özellik göstermeyip farklı nedenlerden de kaynaklanabilir.

Medüller tiroit kanseri belirtileri, medüller kanser olan kişilerin kanlarında kalsitonin hormonu fazla çıkar. Bunun nedeni bu tiroit kanserinin tiroit bezinde kalsitonin hormonunun salgılanması ile görevli olan C hücrelerinden oluşmasıdır. Birçok tiroit hastalığında olduğu gibi bu tiroit kanseri de hiçbir belirti vermeden ilerleye bileceği gibi bazı medüller tiroit kanseri hastalarında ishal, yüz kızarması, bitkinlik ve yorgunluk durumlar görülebilir.

Medüller tiroit kanseri tedavisi, medüller tiroit kanserinde erken tanı ve tedavi oldukça büyük önem taşır. Hastalığın geç tespit edilmesi durumunda tedaviye geç kalındığında uygulanacak olan tedavi yöntemlerinde başarı oranı büyük bir oranla düşer. Medüller tiroit kanseri şüphesi olan hastalar RED testinden geçer ve mutasyon saptandığı zaman hastanın en yakın akrabalarına da bu test yapılır. Medüller tiroit kanseri tanısının tam olarak konulması için hasta tam bir tetkikten geçer ve daha sonra tedaviye başlanır. Bu hastalığın tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılır. Cerrahi yöntemde boyun diseksiyonu adı verilen lenf düğüm zinciri alınacağı için ameliyat oldukça tecrübeli genel cerrah tarafından yapılmalıdır. Ameliyat ile kanser hücresinin lenf bezine yayılmasını engellemek için bu bölge temizlenir ve bu sayede ilerleyen zamanlarda kanser hücresinin yeniden gelişmesi durumu engellenmiş olur. Medüller tiroit kanseri ameliyatında tiroit bezi çevresindeki yapılar korunarak tiroit bezinin tamamı alınır ve ameliyattan sonra hastalığın durumuna göre ışın tedavisi, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler gerekli olabilir.
" } ] }