{ "title": "Papiller Tiroid Karsinomu", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Papiller-Tiroid-Karsinomu-24.jpg", "date": "20.01.2024 13:32:10", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Papiller Tiroit Karsinomu, papiller tiroit karsinomu bütün karsinomlar içerisinde, %50 rastlanma oranına sahiptir. Yaş gurubu olarak bakıldığında ise daha çok genç insanlarda görülmektedir. Papiller tiroit karsinomu oldukça yavaş bir gelişme seyri izler. Yavaş gelişmesine rağmen uzun dönemde lokalize kalır. Bu sebepten dolayı da prognozu iyidir. Eksternal olarak alınan radyasyon dozu ile oluşum sıklığı artmaktadır. Papiller tiroit karsinomu, tiroit folikül hücrelerinden köken alır. Mikroskobik olarak incelendiğinde ise büyük veziküller arasında düzensiz bir nükleis yapıları bulunmaktadır. Yapılan radyolojik tetkiklerde kitle içerisinde psammom cisimleri ismi verilen kalsiyum artıklarının görülmesi patognomonikdir.

Papiller tiroit karsinomu nedir?

Papiller tiroit karsinomu psammom özelliği ile iyot tutma özelliği sayesinde TSH ile uyarılabilen, tiroit hormonu ve tiroglobulin sentezleyebilen kitlelerdir. Kitleler tiroit dokusu gibi çalışmaktadırlar. Papiller tiroit karsinomunda lezyon şayet tek tiroit lobunda gelişmişse istmusuda içine alan tek taraflı lobektomi yeterli olmaktadır. Ancak yapılan araştırmalarda asıl lezyonun karşı tarafında bulunan lobunda mikro kanser görülme oranı %85'ler civarındadır. Bundan dolayı cerrahi tedavi şekli triidektomi olmalıdır.

Papiller tiroit karsinomunda lezyon çift taraflı ise triidektomi tartışmasız olarak yapılabilecek tek tedavi yöntemidir. Boyun ve mediasten lenf, ganglionları vakalara lenf disseksiyonu eklenir. Uzak metastaz durumlarında total tiridektomi yapılmalıdır. Total tiridektominin önemi, indiferansiye olabileceğinden daha iyi anlaşılmaktadır. Papiller tiroit karsinomu ameliyatından sonra TSH'ı kontrol altında tutmak için hastada ömür boyu tiroit hormon replasman tedavisi gerekmektedir. Tiroit cerrahisinden sonra I-131 ablasyon tedavisi ve TSH baskılama süreci ile hastalığın sürvisi büyük ölçüde uzamaktadır. Hastalarda gelişen akciğer metastazı da I-131 tedavisine olumlu cevap vermektedir.

Papiller tiroit karsinomu tanısında çoğunlukla, mikroskobik metastazlar olmasına rağmen, hastalık uzun yıllar ortaya çıkmayabilmektedir. Lenf bezi metastazlı olgularda ise cerrahi işlem sırasında sinir yaralanma oranları artış göstermektedir. Lenf bezi pozitif olan hastalarda ise prognoz iyi seyretmez. Papiller tiroit karsinomu, lenf bezi metastazları ile gelişim gösteriyor ise modifiye radikal boyun disseksiyonu operasyone dahil edilir.

Papiller tiroit karsinomu pozitif vakalarda ise radyoaktif iyot ablasyon tedavisi ve radyoterapi etkisizdir. Çapı 1 cm'den küçük olan papiller tiroit karsinomu okült tiroit karsinomu olarak adlandırılır.

Papiller tiroit karsinomu tiroit içi büyüklüğü 1 cm'yi geçmesine rağmen kapsül invazyonu sık değildir. Genellikle kapsülsüz olmaları sebebi ile tiroit dokusundan güç ayırt edilirler. Tümör nekrozu ise pek görülmez.

Papiller tiroit karsinomu tiplerine göre 3 başlık altında incelenir
" } ] }