{ "title": "Tiroid Ameliyatı", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Ameliyati-69.jpg", "date": "20.01.2024 09:08:55", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Tiroit ameliyatı: çok sık yapılan cerrahi müdahalelerden birisidir. Aşağıda belirtilen 4 ana nedenden dolayı tavsiye edilebilmektedir;
Tiroit ameliyatı öncesinde hasta; tıbbi geçmiş, muayene, laboratuvar ve radyolojik tetkikleri açısından ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Tiroit ameliyatı öncesinde, hastanın aile öyküsünün sorgulanması, tiroit fonksiyonu testlerinin yapılması, ayrıntılı fiziki muayene ve laringoskopi yapılması, görüntüleme yöntemlerinden destek alınması gerekmektedir.

Tiroit ameliyatı genellikle güvenli bir ameliyattır. Komplikasyonları nadir olarak görülür. Ancak bununla birlikte bazı risklerinin olduğu da söylenebilir. Bunlar arasında, akut solunum sıkıntısına neden olabilecek, ameliyattan hemen sonraki kanamalar, geçici ve kalıcı ses kısıklığına neden olabilecek sinir yaralanmaları, paratiroid bezlerinde hasar, geçici ve nadiren de hipokalsemi oluşumudur.

Tiroit ameliyatı genel olarak iki grupta incelenir
Tiroit ameliyatı sonrasındaki dönemlerde hastalar genelde normal yaşantılarına geri dönerler. Operasyon sonrası yara yeri ile ilgili sıkıntılar, ses telleri ve paratiroid bezlerinin hasarlanması gibi sorunlar nadiren görülür. Ameliyat sonrasında bazı hastalara tiroit hormonu tedavisi yapılır. Ameliyat sonrası dönemde boyun hareketlerinin belirli bir dönem devam ettirilmesi gerekmektedir. Bunun herhangi bir sakıncası olmadığı gibi yararı vardır. Tiroit ameliyatı sonrası bazı hastalarda nadiren de olsa, parmak uçlarında uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı gibi bulgular ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda hastalara kalsiyum ve D vitamini katkısı verilir. Kan tahlilleri ile talip devam edilerek, ilaçların kullanımı gerektiği kadar sürdürülerek tedaviye son verilir.
" } ] }