{ "title": "Tiroid Beslenme", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Beslenme-86.jpg", "date": "19.01.2024 01:26:09", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Tiroit Beslenme: Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroit hormonundaki dengesizlikler çok ciddi sorunlara neden olabilir. Tiroit hormonları olduğundan fazla çalışırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidiiiii hastalığı gelişir. Olduğundan az çalıştığında ise metabolizma yavaşlar ve hipotiroidi hastalığı gelişir.

Tiroit hastaları, metabolizmada meydana gelen bu düzensizlikleri kontrol edebilmek için doktor kontrolünde kalmalı ve ilaç alımıyla hormon seviyesini dengede tutmaya çalışmalıdır. Bunun yanı sıra tiroit beslenme aşamasına da dikkat etmelidir. Tükettikleri bazı besinler ve miktarları tiroit hormonu seviyesine etki ettiği için hayatları boyunca belli bir beslenme programı uygulamaları gerekir.

Tiroit Hastalarının Tüketmesi Gereken Besinler

Karbonhidrat, protein, yağ, mineraller, vitaminler ve liften zengin olan besinler tercih edilmelidir. Meyve ve sebze tüketiminde mevsiminde yemeye dikkat etmek önemlidir. Hormonlu ve tarım ilaçlarının yüksek miktarda bulunduğu, inorganik meyve ve sebzeler tüketilmemelidir. Doymamış yağ asitlerinin tiroid beslenme üzerindeki etkisi son yıllarda iyice bilinmektedir. Bundan dolayı daha çok omega-3 içeren balık, derisiz tavuk, yağsız kırmızı et ve hindi tüketmeye çalışın.

Kuru baklagilleri ise haftada 2 gün tüketmek hormon seviyenizi düzenlemekte yardımcı olacaktır. Çünkü baklagiller, iyi birer bitkisel protein kaynağıdır ve bunun yanı sıra tam tahıllı ürünler tüketmeye de çalışmakta fayda vardır.

Lif oranı yüksek, mineral ve vitamin bakımından zengin keten tohumunu tüketmekte tiroid beslenme programında çok etkili sonuçlar doğurur. Günlük 1-2 kaşık, öğütülmüş keten tohumunu çorbalarınızda, yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanarak tüketmeye çalışın.

Deniz ürünleri, sarımsak, maydanoz, kayısı, mantar genel olarak tiroide iyi gelen besinlerdir. Tiroidin en fazla vücuda verdiği sıkıntı ödemdir. Bundan dolayı su tüketimi çok önem arz eder. Günlük 2-2,5 litre su tüketmek ödemi azaltır ve metabolizmanın daha dengeli çalışmasını sağlar.
" } ] }