{ "title": "Tiroid Bezi Hastalıkları", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Hastaliklari-29.jpg", "date": "21.01.2024 10:05:17", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Tiroit bezi hastalıkları, Tiroit bezi, boynun ön, orta kısmında bulunan, ortalama 20-30 gram ağırlığında olan ve hormon salgılayan bir organdır. Tiroit bezinde üretilen hormonlar vücudun bütün sistemlerin çalışmasında önemli rolü bulunmaktadır. Genel olarak vücudun enerji durumunu kontrol ederler. Bazı hastalıklarda bu hormonlar fazla üretilip salgılanması ya da az üretilip salgılanması durumları görülebilmektedir. Tiroit bezi hastalıkları, yaygın görülen hastalıklardır. Tiroit bezi hastalıklarının tedavisi, bölümler arası ekip çalışmasıyla yapılmaktadır. Bu bölümler; radyoloji uzmanı, hormon hastalıkları uzmanı, patoloji uzmanı, nükleer tıp uzmanı ve operasyonu yapacak olan cerrahi branş uzmanıdır.

Tiroit bezi hastalıkları

Guatr: Tiroit bezinin bazı sebeplerden dolayı büyümesi durumuna guatr adı verilmektedir. Genetik yatkınlık, iyot eksikliği, çevresel ve kişisel özellikler gibi nedenler guatr oluşumunda etkili olmaktadır. Küçük guatrda estetik ve fiziksel sorunlara sebep olmamaktadır. Ancak büyük guatrda yutma güçlüğü, ses kısıklığı, nefes darlığı, boğazın sıkıldığı hissi ve öksürük gibi belirtiler görülmektedir. Guatr tedavisinde guatrın büyüklüğü, altta yatan sebepler, belirti ve bulgulara göre değişmektedir.

Hipotiroidi: Vücuda yeteri kadar tiroit hormonu sağlayamadığından en çok rastlanan tiroit bezi hastalığıdır. Bu rahatsızlıkta iştahsızlık, kabızlık, hatırlama güçlüğü, sert ve kuru deri, kas güçsüzlüğü, halsizlik, soğuğa karşı dayanıksızlık, donuk duygu durumu gibi belirtiler görülmektedir. Hipotiroidi tiroit bezi hastalığının tedavi hormon ilacı verilerek yapılmaktadır. İlaçların yeterli dozlarda kullanılması gerekir. İlaçların ihtiyaçtan fazla alınması durumunda kalp ritminde anormallikler, kalp fonksiyonlarında bozulma ve zamanla kemik kaybı gibi sorunlara yol açmaktadır.

Hipertiroidiii: Tiroit bezinin aşırı çalışması durumudur. Hipertiroidiii hastalığında ellerde titreme, adet düzensizliği, yorgunluk, sinirlilik, kalp çarpıntısı, ishal, göz problemleri, kısırlık, sıcağa dayanıksızlık, aşırı terleme, kilo kaybı, kaslarda zayıflık gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu belirtiler hastalığın şiddetine göre belirtilerin görülme sıklığı değişebilir. Hipertiroidiiin tedavisinde radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. Tek bir hap ya da sıvı olarak uygulanır. Hipertiroidiii tedavisinde etkili bir yöntemdir. Diğer bir tedavi yöntemi ise tiroit bezinin ameliyatla çıkartılması durumudur. Fakat pek tercih edilen bir yöntem değildir. Hastaya radyoaktif tedavi uygulanamadığı ya da tiroit bezi çok büyüyüp, hasta nefes almada zorluk çekiyor ise genelde bu yöntem kullanılmaktadır. Tedaviden sonra hastanın vücudundaki tiroit hormon düzeylerine düzenli olarak bakılması gerekir.

Tiroidit: Tiroit bezinin çeşitli virüs ve bakterilerden dolayı iltihaplanması durumudur. Tiroit bezindeki iltihap, ilk olarak ağrı ile kendini gösterir. Sonrasında terleme, çarpıntı ve zayıflama gibi sorunlara sebep olmaktadır. Bu rahatsızlık genellikle kendiliğinden düzelir ve hormonlarda da normale döner. Tiroit bezi iltihabı tedavisin de ağrı kesici kullanılır. Bunun yanında içerisinde iyot bulunan besinlerden bolca tüketilmeli ve bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır.
" } ] }