{ "title": "Tiroid Bezi Hormonları", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Hormonlari-45.jpg", "date": "20.01.2024 17:39:15", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Tiroit bezi hormonları; vücudun tüm hücrelerinin fonksiyonları için gerekli olan hormonlardır. Vücutta büyüme ve kimyasal olarak reaksiyonların hızını düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Kısaca vücudun metabolizma hızını düzenlemektedir. Özellikle çocukların büyüme ve gelişmeleri için çok önemli hormonlardır. Aynı zamanda vücut ısısı, tansiyon, kalp çalışması ve vücuda alınan besinlerin hangi hızda enerjiye dönüştürüleceğini belirleyen ve bu enerjiyi düzenleyen hormonları üreten bir bezdir.

Tiroit bezi nefes borumuzun etrafında Adem elmasının hemen altında yer almaktadır. Şekli, kelebek şeklini andırmaktadır. Tiroit bezi iki lobdan meydana gelmektedir ve iki lob istmus ile birbirine bağlı bulunmaktadır.

Tiroit bezi hormonları üretmek için neye ihtiyaç vardır

Bunun için iyot mineraline ihtiyaç duyulmaktadır. İyot minerali bazı besinlerde ve iyotlu tuzda bulunmaktadır. En önemli iki tiroit bezi hormonları tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3)'dir. Tiroit bezi aynı zamanda vücutta bulunan kalsiyum dengesini sağlamakta ve kandan kemik hücrelerine kalsiyum geçişini sağlayan kalsitonin hormonunu da üretmektedir.

Tiroit bezi hormonlarının görevi

T4 ve T3 hormonları vücudumuzun metabolizmasını düzenlediği gibi aynı zamanda metabolizmanın hızını da kontrol etmektedir. Eğer tiroit bezleri tarafından çok fazla hormon salgılanırsa metabolizma daha hızlı olur ve hipertiroidiiiiiiiii rahatsızlığı gelişir. Bu rahatsızlık sonucunda kalp atışları hızlanarak, çarpıntı şikâyetleri başlar, bununla birlikte bağırsak hareketleri artar ve kişiyi ishal yapabilir. Eğer tiroit hormonu çok az salgılanırsa metabolizma çok yavaş olur ve bu rahatsızlığa da Hipotiroidi denilmektedir. Bu rahatsızlık gelişince metabolizma çok yavaş çalışır, kalp atış hızı yavaşlar ve bağırsak hareketleri en aza inerek kişide kabızlık meydana gelir.

Tiroit bezinin çalışması nasıl kontrol edilmektedir

Tiroit bezi hormonlarının çalışıp çalışmadığının anlaşılması için beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu ile kontrol edilmektedir. Kanda bulunan T4 ve T3 değerleri azaldığı zaman hipofiz bezindeki TSH salgısı daha fazla olur ve bu hormon sayesinde tiroit bezindeki hormon salgısı artmaktadır. Tersine durumda ise kanda T4 ve T3 artarsa hipofiz bezinden TSH salgısı azalmaktadır.

Tiroit bezlerinin çalışıp çalışmadığını bize en iyi bilgiyi TSH ölçümü vermektedir. TSH seviyesinin normalden düşük olması tiroit bezinin çok fazla çalıştığını göstermektedir. TSH seviyesinin normalden yüksek olması ise tiroit bezlerinin çok az çalıştığını göstermektedir.

Başlıca tiroit hastalıkları; guatr, zehirli guatr, tiroit kanserleri, hipotiroidi, hipertiroidiiiiiiiii rahatsızlıklarıdır. Bu rahatsızlıklar çoğunlukla iyot eksikliği olan bölgelerde yaşayan veya yeterli miktarda iyot minerali alamayan ve aynı zamanda ailesinde tiroit rahatsızlığı olan kişilerde çok fazla görülmektedir.
" } ] }