{ "title": "Tiroid Bezi İlaçları", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Ilaclari-96.jpg", "date": "19.01.2024 16:50:02", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tiroit bezi ilaçları: Vücutta birçok aktivitenin kontrol edilmesi veya hormonların yapılması gibi birçok önemli göreve sahip olan tiroit bezi endokrin bezlerinin biridir. Boynun ön ve orta kısmında bulunan tiroit bezi hastalıkları günümüzde oldukça sık görülmektedir. Vücudun enerjisi bakımından önem taşıyan, sinir, dolaşım ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan tiroit bezinde birtakım hastalıklardan dolayı aşırı hormon salgılanmasından kaynaklanan hipertiroidiiiii veya bu hormonların normalden az salgılanması neticesinde ortaya çıkan hipotiroidi gibi tiroit bezi hastalıkları ortaya çıkabilir. Tiroit bezinin birtakım nedenlerden dolayı büyümesi olarak adlandırılan guatr da tiroit bezi hastalıkları arasında yer alır. Tiroit bezi hastalıklarında ilaç tedavisi oldukça önem taşır. Tiroit bezi ilaçları tiroit bezinin aşırı hormon salgıladığı ya da ihtiyaç duyulan hormondan az hormon üretmesi durumunda ortaya çıkacak olan hastalıkların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Tiroit bezi ilaçları

Miksodem Koma, hipotiroidizm tedavisi açısından oldukça etkili olan bu tiroit bezi ilacı damar içine verilen ilaçlar arasındadır. Bu ilacın dozu hastanın yaş ve hastalığının durumuna göre farklılık gösterir. Tiroit fonksiyonları normal değerden daha düşük ulan hipotiroidizm hastalarının vücudu yeterli tiroit hormonu üretmediği için bu ilaç tiroit bezi hormonunun normal seviyede gelmesini sağlar. Aynı zamanda guatr hastalığında da reçete edilebilen bu ilaç hastalık durumunda ortaya çıkacak enerji düşüklüğünün yeterli seviyeye gelmesine ve hipotiroidi ağır olan kilolu kişilerin kilo vermesine yardımcı olur. Tiroit bezi ilaçları arasında yer alan miksodem Koma zihinsel fonksiyon ve duygu durumunun düzelmesi ve guatrın azalmasına yardımcı olur.

Levotiroksin, vücutta T4 hormonu eksik olduğu zaman reçete edilebilen levotiroksin ilacıtiroid bezi bozukluğunda reçete edilen tiroid bezi ilaçları arasında yer alır. Çünkü tiroit bezi bozukluğu tedavisi genellikle ilaç tedavisi ile yapılır. Günde 1 defa aç karnına içilen bu ilacı genellikle aynı saatte almaya özen gösterilmelidir. Aç karnına alındığı takdirde emilimi daha iyi olan levotiroksin ilacı kullanıldığı öğün başka bir ilaç almamaya dikkat edilmesinde fayda vardır. Tiroit bezi bozuklukları durumunda kullanılan tiroit bezi ilaçları mutlaka doktorun önerdiği dozda alınmalı ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Tiroit bezi ilaçları kullanılmaya başladığı ilk dönemlerde baş ağrısı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik hali ve çarpıntı gibi durumlar yaratabilir. Bu durum uzun sürdüğü takdirde doktora başvurmakta fayda vardır.
" } ] }