{ "title": "Tiroid Bezi İltihabı", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Iltihabi-62.jpg", "date": "19.01.2024 11:20:47", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Tiroit Bezi İltihabı; Tiroit bezi, boyun kısmının ön ve yan taraflarını saran kelebek şeklinde, çok damarlı iç salgı bezidir. Tiroit bezinin insan vücudu için hayati önemi yüksektir. Tiroit bezi hastalıkları hem psikolojik hem de fiziksel olarak zarar verir. Vücudun verimli olarak çalışması için gerekli olan bazı hormonları tiroit bezi salgılar. Tiroit bezi, kalori yakım hızını, kalp ritmini, hücrelerin enerji kullanma biçimlerini ayarlar. Tiroit bezi iltihabı, tiroit bezinin az çalışması (Hipotiroidi), tiroit bezinin fazla çalışması (Hipertiroidiiiiii), tiroit bezi büyümesi (Guatr) gibi hastalıklar meydana gelebilir.

Tiroit Bezi İltihabı; Tıpta tiroit bezi iltihabı tiroidit olarak adlandırılır. Tiroit bezi iltihap nedenleri; bağışıklık sisteminde meydana gelen bozukluk sebebi ile iltihap hücrelerinin tiroit bezine hücum etmesi, virüslerin kan yolu ile tiroit bezine gelip iltihap yapması ve tiroit bezinin yapısını bozması, bakterilerin kan yolu ile tiroit bezine gelip iltihap yapması ve tiroit bezinin yapısını bozmasıdır.

Tiroit bezinde bulunan iltihabın nedeni eğer virüsler ise birdenbire ortaya çıkar ve tedavi gerektirmeden iyileşir.

Tiroit bezi iltihabı türleri
Tiroit bezi iltihabı boyunda ağrılar ile ortaya çıkar ve tiroit bezinde depo edilmiş olan hormonların artarak çarpıntı, terleme ve aşırı kilo verme gibi problemlerin gelişmesine neden olur. Tiroit bezi iltihapları çoğu hastada tedavi olmadan kendiliğinden iyileşir ve hormonlar normal seyrine girer.

Devamlı olan ve ağrı oluşturmayan Hashimoto kaynaklı tiroit bezi iltihaplanmalarında, tiroit bezindeki hücreler bağışıklık sisteminde oluşan problemler nedeni ile zamanla yok olur neticede ise hormon üretimi yapacak hücre kalmaz ve tiroit bezi yetmezliği olur. Tedavi için, D vitamini bol bol alınmalı, stres kortizol salınımı artırılır, bağırsak florasına kuvvet veren probiyotikler kullanılmalı, gluten beslenme programından çıkarılmalı, vücutta demir, folik asit ev B12 vitamin eksiklikleri giderilmelidir.

Quervain tiroidit 1 ile 3 ay kadar devam eder. Boyunda ağrılar ile ortaya çıkar. Belirtileri; sıcağa tahammülsüzlük, iştahta artma, yorgunluk, bitkinlik, kilo kaybı, huzursuzluk, aşırı terleme, guatr. De Quervain tiroidit tedavisi için yeşil çay veya melisa çayı tüketimi yapılmalıdır. Günde iki kez tüketilmelidir. Antioksidan özellik gösterir ve tiroidin fazla çalışmasını azaltır.
" } ] }