{ "title": "Tiroid Bezi Ne İşe Yarar", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Ne-Ise-Yarar-62.jpg", "date": "21.01.2024 08:02:47", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Tiroit Bezi Ne İşe Yarar, Soluk borusunun (Trakenin) gırtlağa yakın bölümlerini (Larinks) ve etrafını saran sağ ve sol lobdan oluşan 3'er cm. Genişliğinde ve 5 cm uzunluğunda ortalama 20 gr. Ağırlığında boğaza yapışık hormon bezine tiroit bezi adı verilmektedir. Tiroit bezi ne işe yarar sorusuna verilebilecek en güzel cevap vücuttaki diğer salgı bezleri arasında koordinasyonu sağlar demek olacaktır.

Tiroit yapısı küre şekilli cisimciklerden oluşur. Bu cisimciklerin içinde kolloidal protein içerikleri bulunur. Tiroit bezi, tiroit hormonu salgılar. Büyüme etkisi gösteren kalsiyumun birikiminde tiroit bezi hormonu görevlidir. Ayrıca beyin alt tarafından bulunan hipofiz bezinin salgıladığı tiroit stmulan hormonu (TSH) vücutta etkin kullanımı tiroit hormonları ile elde edilir.

Tiroit bezinin vücuda etkileri nelerdir?

Tiroit hormonları, vücut ısısının korunması, düşünme yetisinin yerli yerinde olması, kalp ve damar sisteminin düzgün çalışması, dengeli ve düzenli büyüme (Kemik büyümesi, hücre çoğalması,) veya tam tersinin düzenli olarak yerine getirilmesi, enerji elde edilmesi ve enerjinin yerli yerinde kullanılması ile daha da genişletilebilecek görevleri olan bir hormondur. Tiroit bezinde meydana gelen sorunlar vücudun geneli üzerinde birçok sorunun bir arada oluşmasına neden olur. Tiroit bezi ne işe yarar sorusunun önemi tiroit bezinin çok çalışmasının sorun olması gibi az çalışması da bir sorun olması ortaya çıkar.

Tiroit bezinin az çalışması hipotiroidizm hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Hastalık vücutta fonksiyon kayıplarının yaşanmasına, yavaşlamasına, kalp damar sorunlarına, kolesterol yüksekliğıine neden olur. Hipotiroidizm hastalığının belirtileri arasında; Sindirim ve kabızlık sorunları, Hafıza sorunları, Soğuğa karşı dayanıksızlık, obezitik durumlar, yorgunluk ve halsizlik, cilt ve saç dokusunda kalitesizlik, kuru saç ve cilt, tansiyon düşüklüğü ve kalp ritminde bozukluk gibi durumlar görülebilir.

Tiroit bezinin aşırı çalışması durumuna ise hipertiroidiiiiiizm denir. En belirgin özelliği yine vücut fonksiyon kayıpları ve kazalardır. Fazlaca kilo kaybı görülür. Uykuya dalmakta sorun yaşamak, halsizlik ve bitkinlik, boğazda şişlik, yüksek tansiyon, titreme, asabiyet hali, bağırsaklarda guruldama, sıcağa karşı dayanıksızlık gibi sorunlar hipertiroidiiiiiin diğer belirtileridir.

Tiroit bezi hastalıklarında tedavi nasıl yapılır?

Öncelikle belirtilmesi gerekir ki; tiroit bezi hastalıklarının tedavisi biraz zahmetlidir. Bu nedenle tiroit bezinin korunması için sigara içmemek ve hormonsuz gıdalar tüketmek gerekir. Her şeye rağmen tiroidlerde meydana gelen sorunlar tümör özellikli olabileceğinden hormonsal hastalıklara bakan Endokronoloji branşı uzmanları ile iletişime geçmek gerekir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra verilecek ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır. İlaç tedavisine cevap vermeyen hasta için cerrahi müdahale gerekir.
" } ] }