{ "title": "Tiroid Bezi Nerede", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Nerede-45.png", "date": "21.01.2024 16:52:02", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Tiroit bezi nerede; Tiroit bezi (Glandula thyroidea) boynun ön alt bölümünde soluk borusunun üst kısmının önünde bulunur. Beşinci boyun ve birinci göğüs omuru hizasında bulunmaktadır. Endokrin bezlerin en büyüğü tiroit bezidir. Ortalama olarak 25- 30 gr ağırlığındadır. Tiroit bezi sağ lob (Lobus dexter) ve sol lob (Lobus sinister) olmak üzere iki lob ile bunları birbirine bağlayan ortadaki dar kısım olan isthmud glandula thyroidea'dan oluşur. İsthmus glandula thyroidea 2. 3 ve 4. Trachea halkalarının önünde bulunur. Tirod bezi koyu kahve rengi-kırmızı renkte olan bir organdır.

Tirod bezinin dış yüzeyinde dokuyu sıkıca saran capsula interna denilen zarla, bu zarında üzerinde bezi dıştan saran ve komşu dokulara bağlayan capsula fibrosa denilen bir kapsül bulunur. Kapsülde tiroit dokusu içine doğru giden uzantılar tiroit dokusunu lobcuklara ayırır. Tiroit dokusu tiroit folikülleri denilen keseciklerden oluşmuştur. Keseciklerden çevresinde tek katlı epitel hücreleri bulunur. Foliküllerin içinde ise karbonhidrat, kalsiyum ve çok miktarda iyot ihtiva eden kolloidal madde bulunur.

Tirod bezi hormonları

Tirod bezi hormonlarından toplamda iki adet hormon salgılanmaktadır. Şimdi bu hormonların neler olduğunu bir inceleyelim.
Tiroit bezi nerede?

Tirod bezinin çalışması ve tiroit hormonlarının salgılanması hipofiz ön lob hormonu TSH tarafından düzenlenir. Tiroksin hormonun yapımı için iyotun besinler ile alınması gerekir. Dışarıdan alınarak kana geçen iyot tiroit dokusu kesecikleri tarafından tutulurlar. TSH hormonu bunu kolaylaştırır. Hücre enzimleri sayesinde serbest iyot haline dönüşür ve proteinlere bağlanır.

Serbest iyot kesecikler içerisinde kolloid maddeye girerek orada tirozin moleküllerine bağlanır. Böylece mono ve diiyotlu türevleri oluşur. Bunlarda tri (T3) ve tetra (T4) iyodu tironinleri oluştururlar. Bunlar iyotlu tiroit hormonlarıdır. T3 ve T4 iyotlu hormonları geçer geçmez kan proteinlerine bağlanarak taşınırlar.
" } ] }