{ "title": "Tiroid Bezi Şişmesi", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Sismesi-88.jpg", "date": "20.01.2024 07:39:18", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tiroit Bezi Şişmesi, Boyun bölümünde yer alan iç salgı bezi olan tiroit bezinin işlevini yerine getirmemesi ile meydana gelen sağlık problemidir. Birtakım nedenlerden ötürü oluşan bu rahatsızlık genellikte yetişkin insanlarda görülmektedir. Asıl fonksiyonunu yitiren tiroit bezi üzerinde iltihaplanma, ödem ve damar tıkanıklığı gibi sorunlar oluştuğunda şişlik durumu meydana gelir. Hal böyle olunca boyun alanındaki deri yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve ağrı hissi oluşur. Kaynağını kist, tümör ve kanser gibi rahatsızlıklardan alan söz konusu bu hastalık ciddi niteliktedir. Hassas yapıdaki bir organ alanında yerleşim kuran bu bez üzerinde şişlik oluşumunun meydana gelmesi sağlığı olumsuz yönde etkiler. Yutkunmada zorluk, ses tellerinin hasar görmesi, ağız içerisinden gelen pıhtı şeklindeki kan ve iltihap akıntısı gibi unsurlar tiroid bezi şişmesi sorunu ile oluşmaktadır. Bazı insanların yaşadığı bu şişlik ile guatr hastalığı da meydana gelmektedir. Bahse konu olan boyun alanındaki şişme problemi fonksiyon bozukluğuna yol açar. Hipofiz bezinin yetersiz çalışması veya tamamen iflas etmesi ile kendini göstermektedir. Bu rahatsızlık kapsamında halsizlik, zihinsel yavaşlama, harekette kısıtlanma, öksürme hissi, cilt kuruluğu, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizliği gibi problemleri beraberinde getirir.

Tiroit Bezi Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hayatı olumsuz yönde etkileyen tiriod bezinde şişlik durumunun ortadan kaldırılması için derhal hekime başvuru yapmak gerekir. Azalan vücut direnciyle birlikte yüz gösteren bu rahatsızlığın tedavisi birtakım tetkiklerin yapılması sonrasında ele alınmaktadır. Tiroit bezi hormon testinin analiz edilmesi bu alandaki şişlik oluşumunun nedeninin belirlenmesinde etken rol oynar. Tedavi edilmediği taktirde zihinsel duyularda gerileme ve genç yapıdaki vücutlarda gelişimde durma sorunu meydana gelir. Bu nedenle tiroit bezi besi şişmesi tedavisi ihmale mahal verilmeden bir an önce ele alınmalıdır. Bu hususta ameliyat veya ilaçlı tedavi öncülük eder. Doktorun gerekli görmesi halinde cerrahi operasyonun başarı bir şekilde yapılması sonucunda bu şişlik kısa sürede iyileşebilir.

Tiroit bezi şişmesi tedavi edildikten sonra hekimin tavsiye ettiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması bu bezin işlevini yeniden kazanmasına kaynaklık eder. Bu noktada bir süre yatak istirahatinin yapılması, vücuda vitamin ve mineral değeri yüksek besin maddelerinin alınması, bol sıvı tüketimi, içeceklerin aşırı sıcak ve soğuk tüketilmemesi, mümkün mertebe spor faaliyetlerinin bir süre kısıtlanması, süt ve süt ürünlerinin tüketimi tedavinin hız kazanması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca cerrahi müdahale işleminden sonra tedavinin olumlu yönde ilerlemesi için enfeksiyon sorunu ile karşılaşmamak adına mikrobik alanlardan uzak durulması ve herhangi bir yabancı cisimle boyun kısmında oluşan bu rahatsızlık alanına temasta bulunulmaması sağlığa yönelik son derece önemlidir.
" } ] }