{ "title": "Tiroid Bezinin Alınması", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Bezinin-Alinmasi-82.jpg", "date": "19.01.2024 14:37:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Tiroit bezinin alınması, tiroit vücuda giren besinlerin yakılarak enerjiye dönüştürülmesi ne fayda sağlayan önemli bir bölümdür. Tiroit hormonunun vücut içerisinde gerekli seviyede salgılanmaması birçok sıkıntıya sebebiyet verirken; bazı kişilerde az salgılanması sebebiyle hastalıklara neden olduğu belirtilmektedir. Özellikle tiroit bezinin gereğinden büyük olması guatr hastalığına neden olurken; bu bölümde yaptığı baskı sebebiyle kitle şeklinde nodül meydana getirir. Bu bölümde kanser riskinin oldukça fazla olduğu belirtilmektedir.

Tiroit bezinin alınması gereken durum olmasının yanı sıra, kişide bazı belirtiler oluşturur. Boğaz bölümünün ön kısmında şişlik meydana gelir. Şişliğin sebebinin bu bölümde meydana gelen guatrdan dolayı olduğu belirtilir. Bu süreç içerisinde hastada kilo alımı, bazı hastalarda kilo kaybı, uykusuzluk, depresif durumlar, asabiyet, kabızlık, bağırsağın görevini gerekli şekilde yerine getirememesi, kalp ritminde bozulma gibi belirtiler ile tiroit hastalığını kendini belli ederken; vakit kaybedilmeden doktora gidilerek gerekli teklif tetkiklerin yapılmasıyla tedavi edilmesi sağlanır.

Tiroit bezinin alınması tetkikler

Kişide bulunan tiroidin gereğinden büyük olması bu bölümünde sıkıntılı yaratırken özellikle baskı yapması halinde ağrı ve sancıya sebep olduğu belirtilmektedir. Guatr sebeple iyi huylu kitle bulunurken, gerekli tetkikleri yapılarak tedavi gerçekleştirilir. Endokrinoloji uzmanlarının yapacağı tetkikler sonrasında nodül içerisinde kanserin bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Özellikle groves hastalarında bu bölümde bulunan tiroit bezinin tamamına yakın bölümünün ameliyat ile alınması gerekirken; guatr hastalarında da neredeyse tamamına yakınını alınır. Bazı hastalara öncelikle ameliyattan önce biyopsi uygulaması yapılarak gerekli ameliyata buna göre karar verilir. Hastada bulunan kan değerleri Tiroit hormonu ölçümü, diğer hastalıklarının tetkikleri yapılarak ameliyat öncesinde gerekli uygulama yapılır. Hastanın ses telleri muayenesi yapılır. İncelemeler sonrasında ameliyat gerçekleştirilir.

Tiroit bezinin alınması ameliyatı, 5 saat kadar süren işlemde tiroidin büyük bölümü vücuttan çıkartılır. Tiroit bezinin alınması ameliyatında boyun bölümünden kesi açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde hasta genel anestezi yöntemi ile uyutularak işlem gerçekleştirilir. Yapılan uygulamalar sonrasında kesiğin kapatılmasının ardından, hastaya ilaç tedavi uygulaması yapılır. Bazı hastalarda ağrı şiddetli gözlenirken; bu bölümde şişliğin oluştuğu belirtilmektedir. Hastada herhangi bir komplikasyon meydana gelmemiş ise doktorun vereceği karar ile ertesi gün taburcu edilmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde hastanın belirli aralıklarla hastaneye gelerek pansuman yaptırması gerekirken; bir ay içerisinde tekrar doktor ile görüşerek ameliyat yerinde bulunan kontrollerin gerçekleştirilmesi sağlanır. Kişiden alınan parçanın patolojik incelemesinde kanser bulunuyorsa ameliyat sonrasında Radyoaktif iyot tedavisi ile ilaç kullanımı gerçekleştirilir. Tiroit bezinin alınması sonrasında bazı hastalarda ses kısıklığı meydana gelirken; bunun geçici olduğu belirtilmektedir. Herhangi bir problem oluştuğu zaman vakit kaybedilmeden doktor ile irtibata geçilmesi gerekirken; Tiroit bezinin alınması gerçekleştirilmiş olur.
" } ] }