{ "title": "Tiroid Çeşitleri", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Cesitleri-53.jpg", "date": "21.01.2024 13:35:04", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Tiroit çeşitleri, oluşumu nedenine göre değişmektedir. Tiroit dünyada birçok kişinin etkilendiği rahatsızlıklardan biri olmaktadır. Boyun bölgesinin ön tarafında yer alan tiroit vücut için önemli hormonlar üretmektedir. Bunu yaparken besinler ile vücuda gelen iyot maddesini kullanmaktadır. Salgıladığı hormon ile vücuttaki organların çoğunun düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Ancak aşağıda bahsedeceğimiz nedenler bu salgılama mekanizmasının azalmasına ya da çoğalmasına neden olmaktadır.

Tiroit çeşitleri

Akut tiroid: bu tiroit türü bakteri kaynaklı meydana gelmektedir. Bu bakteriler daha çok lenf dolaşımı ya da kan yolu ile gelerek tiroit bezinde iltihabi durumun meydana gelmesine neden olmaktadır. İlerleme durumu hızlı olduğu için akut tiroit adını almaktadır. Bu iltihabi durumun oluşmasını sonucunda titreme, çarpıntı, üşüme, lenf bezlerinde şişme meydana gelebilmektedir. Ayrıca tiroit bezinin bulunduğu noktada kızarıklık meydana gelebilmektedir. Tiroit çeşitlerinden akut tiroidin tedavisi için genellikle antibiyotik uygulanmaktadır. Ancak yetersiz kalması halinde cerrahi müdahale söz konusu olabilmektedir.

Subakut tiroid: Tiroit çeşitleri içerisinde virüs kaynaklı olanıdır. Genellikle grip ya da üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon sonucu meydana gelmektedir. Hasta daha çok yutkunma ya da öksürme esnasında ağrı hissedebilmektedir. Ayrıca halsizlik, ateş ve çarpıntı meydana gelebilmektedir. Hastalığın tanısı konurken ultrasonda nodül görülebilmektedir. Normal tedavinin akabinde bu nodüller halen görünür durumda ise bu yönde bir tedavi uygulanması gerekebilmektedir. Bu türün %10'unda kalıcı tiroit bezi yetmezliği devam edebilmektedir.

Hoshimato tiroidi: bu tür tiroit bezi iltihabı bağışıklık sisteminde nedeni belli olmayan bir bozulma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle meydana gelen tiroit bezi yetmezliğinde bezde büyüme meydana gelmektedir. Daha sonrasında tam tersi olarak küçülerek neredeyse ortadan kaybolma durumuna gelmektedir. Kabızlık, eklem ve kas ağrıları, üşüme, hamile kalmada zorluklar, düzensiz ve sancılı adet, depresyon, yorgunluk gibi belirtiler meydana gelebilmektedir. Tam olarak nedeni sayılmasa bile bazı etkenler hastalığın oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. Bunlar;
Riedel tiroidi: bu türde tiroit bezi aşırı bir şekilde sert forma ulaşmaktadır. Bu nedenle nefes darlığı ve yutma güçlüğü meydana gelmektedir. Ayrıca guart belirtileri görülmektedir. Hastaların ortalama %25'inde tiroit yetmezliği görülmektedir. Teşhis için iğne biyopsisi yapılmaktadır. Ayrıca hastanın rahat nefes almasını sağlamak için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.
" } ] }