{ "title": "Tiroid Değerleri", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Degerleri-67.jpg", "date": "21.01.2024 04:38:18", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Tiroit Değerleri: Normal tiroit değerleri, 0,4 - 3,0 ulU/ml arasındadır. 2002 yılına kadar tiroit değerleri normal sınırları 0,5 - 5 ulU /ml olarak kabul edilmekteydi. Ancak 2003 yılında Amerikan Klinik Kimya Derneği'nin 2003 yılında yaptığı açıklamayla bu değerler 0,4-2,5 ulU/ml arasına çekilmiştir. Tiroit değerlerini iki ana başlık altında incelemek mümkündür:

Yüksek Tiroit Değerleri

YüksekTiroit değerleri 6,0 ulU /ml'nin yukarısında olduğu değerlerdir. BU durumda tiroit değerlerinin yüksek olduğu teşhisi konulur. Tiroit değerlerinin yüksek olması, tiroit bezlerinin işlevlerini görmemesine ve sonuçta bu durum hipotiroid'e yol açmaktadır. Bazı durumlarda ve hastalarda, tiroit değerinin 2,5 değerinden yukarıda olması durumunda da tiroit tembelliğine bağlı olarak teşhis koyularak tedaviye başlanabilmektedir. Yüksek tiroit değerlerinin belirtileri arasında; yorgunluk, depresyon, kilo alımı ya da kilo kaybetme, adet dönemi düzensizlikleri, saç dökülmesi, kabızlık, hafıza kaybı, kas ağrısı, ishal, sinirlilik, kalp atışlarında hızlanma vb. Gelmektedir.

Yüksek tiroit değerleri, tiroit hormon direnci, hipotroizim, hipofiz bezinin alınması, kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi, lityum içeren ilaçlar, iyot yetersizliği, çok sık tiroit hormonu azaltan, karalahana, çiğ karnabahar, kırmızı turp gibi gıdalar tüketmek nedeniyle oluşmaktadır.

Yüksek tiroit değerlerini düşürmek için bir Uzman hekime başvurulması gerekmektedir. Tiroit değerlerinin kontrol altında düşürülmesi için uygun ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Düşük Tiroit Değerleri

Düşük tiroit değerleri 0,3 ulU / ml'nin altında olduğu durumda oluşur. Tiroit bezinin gereğinden fazla çalışması nedeniyle meydana gelmektedir. Tiroit bezine hormon yap emrini veren tiroit salgılaması azalmıştır. Bu durumun sonucunda hipertiroidi yani tiroit düşüklüğü meydana gelir.

Düşük tiroit değerlerinin belirtileri arasında, halsizlik ve aşırı terleme, erkeklerde iktidarsızlık, öfke sinirlilik, iştahta artış, uykuya dalmada güçlük, adet dönemi dengesizlikleri, düşük kemik yoğunluğundan söz edebiliriz.

Düşük tiroit değerleri tedavisi arasında, dengeli beslenme, ilaç tedavisi egzersiz yapmak ve hormon replasman tedavisi gelmektedir.
" } ] }