{ "title": "Tiroid Göz Büyümesi", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Goz-Buyumesi-41.jpg", "date": "19.01.2024 03:14:14", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Tiroit Göz Büyümesi: Son yıllarda yapılan araştırmalar, göz büyümesinin ve tiroit hastalığının birbiriyle alakalı olduğunu ispatlamıştır bu hastalığa graves oftalmopatisi dendiğinden de anlaşılacağı gibi tiroit hormonlarında meydana gelen dengesizlik gözde büyüme, kanlanma, göz kaslarında şişme, çift görme, bulanık görme gibi gözde şekil bozukluklarına ve büyümeye sebep olmaktadır.

Tiroit Hastalığında Göz Büyümesinin Sebepleri Nelerdir?

Tiroit göz büyümesi en fazla zehirli guatrda kendini göstermektedir ancak tiroit yetmezliğinde ya da haşimoto hastalığında da göz büyümesi meydana gelebilmektedir. Tiroit hastalığı, bazı hastalarda kanda T3 ve T4 seviyelerinin hızlı bir şekilde artmasıyla ortaya çıkmaktadır. Buda kandaki tiroit hormonunun hızlı değişiminden dolayı göz arkasında yağlanma ve göz kaslarının şişmesiyle oluşan göz büyümesine sebebiyet vermektedir. Bazı hastalarda bu durum hemen gerçekleşmekte, bazı hastalarda ise yıllara yayılan bir seyir göstermektedir. Tiroit göz büyümesi, bu durumda olan her hastada da meydana gelmemektedir. Bazı hasta gruplarında oluşmaması, genetik yatkınlıkta göz önünde bulundurulmaktadır. Şikâyetin çift gözde oluşması teşhisin hemen konmasına sebep olurken tek gözde olması diğer hastalıkları elemeyi gerektirir. Tiroit hastalarında göz kapaklarında çekilme ve göz etrafında yağ dokusunun arttığı görülür.

Kandaki tiroit hormonunun normal seviyeye getirilmeli bu durumu çoğunlukla düzeltmektedir. Ancak bazı hastalarda yeterli olmamakta ve kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Kortizon kullanımının da işe yaramadığı nadir durumlarla karşılaşılmakta ya da kortizon sonuç verip gözü toparlasa dahi hastalık bir süre sonra tekrarlama eğilimindedir.

Tiroit göz büyümesi iki dönemden oluşmaktadır. Birinci dönem ağrılı ve iltihabın fazla olduğu dönemdir. İkinci dönem ise iltihabın tedaviyle söndürüldüğü ve ağrının azaldığı dönemdir. Bundan dolayı tiroit hastalığının göze verdiği deformasyonu önlemek için zamanla yarışmalı ve hastalığa hızlı müdahale edilmelidir. Çünkü ikinci dönemde deformasyon sertleşmekte ve geç kalındığı takdirde tedaviye tam yanıt vermemektedir.
" } ] }