{ "title": "Tiroid Hormonu Eksikliği", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Hormonu-Eksikligi-23.jpg", "date": "20.01.2024 20:49:52", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Tiroit Hormonu Eksikliği, Tiroit bezi, boynun ön kısmında yer alan kelebek şeklinde, çok damarlı bir iç salgı bezidir. Tiroit bezlerinin görevi; tiroit hormonu salgısı yapmaktır. Tiroit hormonlarının görevi ise vücutta tüm hücrelerin çalışma hızlarını ayarlamaktır.

Tiroit hastalıkları; tiroit bezlerinin büyümesi, tiroit hormonlarının fazla çalışması ve tiroit hormonlarının az çalışması gibi durumlardır. Tiroit bezlerinin büyümesi guatr hastalığıdır. Tiroit hormonlarının fazlalığı hipertiroidiiiiiii, azlığı durumu ise hipotiroidi hastalığıdır.

Tiroit Hormonu Eksikliği; Tiroit bezinin yetersiz çalışması durumudur. Bu hastalığın veya eksikliğin tıptaki adı hipotiroidi olarak bilinir. Bu hastalık genel olarak 20-40 yaşları arasında hastaları bulur. En çok karşılaşılan tiroit hormonlar hastalığıdır. Bu hastalık ile yetişkin bireylerde mentaş ve fiziksel performansta düşüş olur. Kolesterolün yükselmesine sebep olarak kalp ve damar sağlığını tehlikeye sokar. Bu hastalığın erken fark edilmesi özellikle gebelik de bebek sağlığı için önemlidir.

Tiroit Hormonu Eksikliği (Hipotiroidi) Neden Olur?

Tiroit hormonu eksikliğinin en yaygın sebebi Hashimoto hastalığı olarak bilinir. Hashimoto tirodinde tiroit bezlerine saldırı olur ve tiroit bezleri yeterli tiroit hormonu salgısı yapamaz. Hashimoto hastalığı bir kronik otoimmün tiroit durumudur. Vücuttaki bağışıklık sisteminin tiroide karşı meydana gelen reaksiyonları sonucu olur. Hashimoto tiroidine bağlı olarak gelişen tiroit hormonlarının eksikliği (Hipotiroidi) durumu kadınlarda erkeklere oranla daha fazla oluşur. Bunun dışında kalan nedenler;
Tiroit Hormonu Eksikliği (Hipotiroidi) Belirtileri Nelerdir?
Tiroit Hormonu Eksikliği (Hipotiroidi) Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalık için bireyler kulak burun boğaz uzmanı veya metabolik hastalıklar uzmanın muayene olur. Tiroit hormonu eksikliği hastalığının teşhis ve tanısı için kan testi yapılır. Kan testlerinde TSH (Tiroit uyarıcı hormon) ve T4 (Tiroit hormonu) seviyelerine bakılır. TSH (Tiroit uyarıcı hormon) seviyesi fazla ve T4 (Tiroit hormonu) seviyesinde azalma var ise bu durum hipotiroidi varlığını kanıtlar. Doktorlar için TSH kan testi daha önemlidir. Hastalığın tanısı koyulurken TSH'a bakmak daha önceliklidir.

Tiroit Hormonu Eksikliği (Hipotiroidi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tiroit hormonu eksikliği (Hipotiroidi) hastalığı hormon ilaçları ile tedavi edilir. Çünkü amaç vücudun üretemediği tiroit hormonunu vücuda vermektir. Tedavide genelde kullanılan ilaç; levotiroksindir. Bu ilacın dozunu doktor belirlemelidir. Kesinlikle doktora danışmadan ilaç dozunda artırma veya azaltma yapılmamalıdır. Çünkü fazla alınması durumunda da tiroit hormonu fazlalığı hastalığı olan hipertiroidiiiiiii meydana gelebilir.
" } ] }