{ "title": "Tiroid Hormonu", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Hormonu-59.jpg", "date": "20.01.2024 06:06:50", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Tiroit hormonu, Tiroit bezi boynumuzun ön kısmında bulunan ve kelebek şeklini andıran 15-20 gram ağırlığında bir organımızdır. 2 Adet hormon salgılar. Bu hormonlar T3 ve T4 hormonlarıdır. Ayrıca TSH hormonu ise hipofizden salgılanır. Bir endokrin bez olan tiroit bezinden salgılanan hormonlar kan dolaşımına girer vücutta bulunan bütün organ ve dokuları etki eder.

Tiroit hormonu

T4 adı verilen tiroit hormonunda 4 adet iyot atomu bulunur. T3 hormonunda ise 3 adet iyot atomu bulunmaktadır. Genelde hücrelerimizin içinde T3 hormonu daha aktif olduğundan dolayı, T4 hormonları hücrelere ulaşmadan önce T3 hormonuna dönüşmektedir. T3 ve T4 hormonları metabolizmayı kontrol eder. Ayrıca vücudun metabolizmasını düzenler. Bu hormonların çok fazla salgılanması metabolizmanın çok hızlı çalışmasına neden olur ve bu da hipertiroidiiiiii hastalığına sebep olmaktadır. Tam tersi olarak tiroit hormonu çok az salgılanıyorsa bu durumda da hipotiroidi adı verilir. Hipotiroidi yaşayan hastaların metabolizması oldukça yavaş çalışır, kalp atışları zayıflar bağırsak tembelliği oluşur ve kabızlık ön plana çıkar.

TSH hormonu ise beyinde bulunan ve hipofiz adı verilen bezden salgılanır. Bu hormon tiroit bezinin çalışmasını kontrol eder.

Tiroit hormonlarının az ya da fazla salgılanması sonucu birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıkları şu şekilde sıralayabiliriz.
Bazı durumlarda ise tiroit hormonlarının fazla ya da az çalışması sonucu tiroit bezi genişler. Bunun sonucunda ses tellerinde birtakım şişlik ve yumrular oluşabilir. Kişilerin ailesinde tiroit hastalıkları olması tiroit rahatsızlıklarına yakalanma oranını attırır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen tiroit rahatsızlıklarında, kadınlar erkeklere göre daha riskli bir konuma sahiptirler.
" } ] }