{ "title": "Tiroid Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Kanseri-Ameliyati-54.jpg", "date": "19.01.2024 13:36:56", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Tiroit Kanseri Ameliyatı, tiroit kanserleri bütün kanser türleri içesinde yaklaşık %1 oranında görülmektedir. Özellikle de kadınlarda daha fazla görülür. Tüm malignitelere bakıldığında ise kadınlarda %2 erkeklerde ise %0.5 sıklığındadır. Tiroit kanser ölümleri ise her 1 milyon kişide 6-8 civarındadır. Tiroit kanseri diğer kanserler ile karşılaştırıldığında uzun yaşam oranı ve iyi diferansiyel histolojik özellikler gösteren kanserlerdir. Günümüzde tiroide bağlı hastalıklar en sık karşılaşılan endokrin sorunların başında gelmektedir. Fonksiyonel, enflamutuar, tümöral ya da kozmetik nedenlerden dolayı tiroit bezinin tamamının ya da bir bölümün çıkartılması anlamına gelen tiroid kanseri ameliyatı yani tiroidektomi cerrahların en sık uyguladıkları ameliyatlar arasındadır.

Tiroit kanseri ameliyatı neden yapılır?

Tiroit kanseri ameliyatı, hastalığın ortadan kaldırılmasında komplikasyonların en az düzeyde olmasına olanak sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Tiroit kanseri ameliyatı, yaşamı tehdit edici komplikasyonlar ile olup genellikle oldukça güvenli ameliyatlardandır. Komplikasyonlar her ameliyat için geçerli olabilen kanama, infeksiyon ve anestezik reaksiyonlardan oluşmaktadır. Bu komplikasyonlar sınırlıdır ve günümüzde tiroit kanseri ameliyatı genel cerrahideki tekniklerin modernleşmesi, cerrahi yöntem ve tecrübelerinin artması, anestezi asepsi ve antisepsinin gelişmesine paralel olarak triodektomilerdeki mortalite ve morbidite oldukça azdır.

Tiroit kanseri ameliyatı öncesi

Hasta tıbbi geçmiş, muayene, laboratuvar ve radyolojik tetkikler açısından detaylı olarak değerlendirilir. Tiroit kanseri ameliyatı dikkat edilmesi gereken 4 önemli ana basamak bulunmaktadır. Bunlar hastanın aile öyküsünün sorgulanması, tiroit testlerinin yapılması, fizik muayene ve laringoskopi yapılması, görüntülenme yöntemlerinden destek alınmasıdır.

Aile öyküsü özellikle önem taşımaktadır çünkü, ameliyat öncesi dönemde yapılacak TFT meydana gelebilecek tiroit fırtınası ya da hormon dengesizliklerinde önlem alınmasını sağlar.

Tiroit cerrahisinde rutin görüntüleme yöntemleri kullanılır, böylece şüpheli lezyonlar daha kolay ayırt edilebilir ve ameliyat öncesi mutlaka biyopsi yapılmalıdır.

Tiroit kanseri ameliyatınasıl yapılır?

Hastanın ameliyat masasındaki pozisyonu çok önemlidir. Sırt üstü pozisyonda yatmakta olan hastanın başı, 15-30 derece yükseltilir ve boyun hiperekstansiyona getirlir. Supranstonel çentik ile tiroit kartilaj arasında tercihen hastanın boynundaki doğal çizgilere paralel ve uçları yukarı doğru hafif eğimli cilt inzisyonu kullanılır.

Cilt, cilt altı ve platisma tabakası geçildikten sonra platisma ile boyun medyan tabakası arasındaki avasküler plandan subplatismal flep bistüri veya koter ile yapılır. Boynun üst tarafındaki kesiler daha görünür olmasına rağmen, bu bölgede gerilimin daha az olması sebebi ile daha az iz bırakarak iyileşme olmaktadır.

Kesi tiroit dokusunun büyüklüğüne göre 3-7 cm arasındadır. Tiroit bölümüne girişte strep kaslar bulunur ve kas fasyası kesilerek işlem yapılır. Strep kaslar altında kapsüler disseksiyona özen gösterilmelidir.

Tiroit cerrahisinde en önemli nokta inferior lerengeal sinir ve paratiroid bezlerinin bulunması ve korunmasıdır.
" } ] }