{ "title": "Tiroid Kilo Aldırırmı", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Kilo-Aldirirmi-19.jpg", "date": "20.01.2024 04:34:00", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Tiroit kilo aldırırmı, çağımız problemleri içerisinde yer alan obezitenin birçok sebepten dolayı ortaya çıktığı belirtilirken; özellikle vücutta bulunan tiroit yüksekliği ile ilişkisinin bulunduğu belirtilmektedir. Tiroit hastalığı sebebiyle kişinin aniden kilo vermesi veya aniden kilo artışı yaşadığı belirtilmektedir. Milyonlarca kişinin tiroit hastası olduğunu bilmeden yaşadığı, bu sebepten dolayı da vücut içerisinde bazı problemlerin oluştuğu belirtilmektedir. Özellikle aşırı şekilde kilo olan kişilerin vakit kaybedilmeden endokrinoloji doktorları ile görüşerek tiroit kontrollerinin yapılması gerekir.

Tiroit kilo aldırırmı, tiroit ile vücuda giren besinlerin enerjiye dönüştürerek yakılması sağlanırken; tiroitin yükselmesine bağlı olarak alınan besinlerin enerjiye dönüştürülmesi sebebiyle yağlanma oluştuğu belirtilmektedir. Kişide bulunan tiroit bezinin yeterli miktarda hormon üretmemesi ile hipotiroidi hastalığı meydana gelirken; yapılan egzersiz, diyet, sağlıklı ve dengeli beslenmeye rağmen kilo vermedikleri gözlenir. Tiroit hastalığı sebebiyle kişinin işten anında açılma meydana gelir. Bu noktada vücutta bulunan hormonların gerekli seviyede salgılanmaması halinde kilo alımına neden olduğu belirtilirken; genellikle bayanlarda daha fazla görülmektedir.

Tiroit kilo aldırırmı, kişide kabızlığa bağlı kilo alımı gözlenir. Özellikle bağırsakların görevini gerekli şekilde yerine getirmemesi üzerine kabızlığın şiddetini artırdığı, kronik kabızlık oluşturduğu gözlenir.

Tiroit nedeniyle kilo almamak için yapılması gerekenler

Kişinin kişide bulunan ani kilo artışı üzerine doktor kontrolü yapılarak tiroit hastalığının belirlenmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde hastaya kan tahlili uygulanırken; tiroit ultrasonografi yöntemleri ile tiroit bezinin hangi miktarda hormon ürettiği, hangi sebeplerden dolayı yavaş çalıştığının belirlenmesi gerekir. Bazı hastalarda tiroit kanseri sebebiyle bu bölümde nodül şeklinde kitlelerin oluştuğu belirtilmektedir. Yapılan ameliyat sonrasında hastaya uygulanacak Radyoterapi ile bu bölümde bulunan kanserinin giderilmesi sağlanırken; buna bağlı kilo artışının giderilmesi desteklenir. Bazı hastalarda ise tiroit bezinin yavaş çalışması ile meydana gelen hasarın ortadan kaldırılması için ilaç tedavi uygulanırken; bu süreç içerisinde tiroidi yavaşlatan yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Brüksel lahanası, Hardal, brokoli, turp, karnabahar gibi besinleri tüketmemesi tavsiye edilir. Bu süreç içerisinde hormonlara faydalı olması için mantar, mercimek, Susam gibi ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilirken; vücutta bulunan A vitamini, C vitamini, E vitamini eksikliği ile tiroit hormonunun yeterli düzeyde salgılanmadığı belirtilirken, ilaç kullanılarak vitamin takviyesi gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde hastanın yengeç, badem, hindi, karaciğer, tavuk gibi besinleri sık tüketilmesi tiroit hormonunun daha fazla salgılanmasına katkı sağlar. Hastanın kullandığı tuz oranına dikkat etmesi gerekirken; iyotsuz tuz kullanması Tiroit hastalığında son derece önemlidir. Böylelikle tiroit kilo aldırırmı noktasında alınan kiloların giderilmesi için tedavi gerçekleştirilirken; hastanın bu süreç içerisinde günde yarım saat tempolu yürüyüş yapması tiroit hormonunun daha hızlı çalışmasına fayda eder.
" } ] }