{ "title": "Tiroid Kistik Nodül", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Kistik-Nodul-58.jpg", "date": "19.01.2024 17:50:57", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Tiroit Kistik nodül, Tiroit vücudun sağlıklı şekilde görevlerini yerine getirmesi için çok önemlidir. Bu bölümde bulunan hasar sebebiyle bazı hastalıkları ortaya çıkarken; kist oluşumu gözlenir. Tiroit Kistik nodül içerisinde sıvı olan bezeler oluşur. Bu süreç içerisinde kişinin boyun bölümüne bakıldığı zaman şişlik ile kendini belli eder. Hasta boynundaki şişliği fark ettiği zaman vakit kaybedilmeden doktora giderek gerekli testlerinin yapılması gerekir.

Tiroit bölümünde bulunan hücrelerin salgıladığı sıvı ile tiroit kisti içerisinde kanama meydana gelebilir. Kişide boyun bölümünde aniden şişlik meydana gelirken, bu süreç içerisinde ağrı oluştu gözlenmektedir. Bazı hastalarda yutkunmada problem, boğazda bir şey varmış gibi gıcıklık hissine sebep olur. Tiroit Kistik nodül oluşmaya başladığı zaman belli etmeden büyümeye başlarken; bu süreç içerisinde boyun ön kısmında birden fazla nodül oluşumuna sebebiyet verir.

Tiroit Kistik nodül tanısı nasıl konulur?

Hasta boyun bölümünde bulunan şişliği fark ettiği zaman vakit kaybedilmeden doktora giderek gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Bu süreç içerisinde hastadan kan alınarak TSH değerine bakılır. Bu bölümdeki kistin tanısı için tiroit ultrasonografisi yöntemi uygulanır. Kistin içerisinde bulunan maddenin sıvı mı, katı mı olduğunun anlaşılması ve boyutunun belirlenmesi için Kistik nodül için gerekli araştırma yapılır. Kistlerde kötü hücre oluşumunun guatıra neden olduğu belirtilirken; kanser içerikli olma olasılığının yüksek olduğu belirtilmektedir. Bu süreç içerisinde gerekli tetkikler yapılmasının ardından tiroit Kistik nodül ameliyatı ile bu bölümde bulunan problemin giderilmesi sağlanır.

Tiroit Kistik nodül tedavi nasıl yapılır?

Doktorun yapacağı ilk müdahale nodülün bulunduğu alandan biyopsi yapılarak içeriğinin belirlenmesidir. Patolojik merkezden gelecek sonuca göre doktorun uygulayacağı tedavi şekillenir. İğne Biyopsi sonrasında kistin içerisinde bulunan sıvının çekilmesiyle sonuç iyi huylu çıkar ise enjeksiyon tedavisi uygulanarak kistin içerisi boşaltılır. Enjeksiyon uygulaması için boyun bölümünün dezenfekte edilerek, lokal anestezi işlemi ile tiroid kistik nodül sıvının boşaltılması sağlanır. Sonrasında içerisind alkol enjeksiyonu uygulanarak hücrelerin oluşturduğu hasarın giderilmesi sağlanır. Böylece kistinin tekrar içerisine sıvı dolması engellenir. Bu uygulama tiroid Kistik nodül iyi huylu tedavisi için yapılır.

Patolojik işlem sonrasında gelen rapor kötü huylu kanser olduğunu gösteriyor ise hastaya cerrahi yöntem uygulanır. Bu süreç içerisinde hastanın boğaz bölümünden kesi açılarak işlem gerçekleştirilirken; hastaya genel anestezi uygulanarak uyutulur. Bu bölümde bulunan kistlerin tamamı çıkartılarak ameliyat gerçekleştirilir. Sonrasında hastaya Radyoterapi, ışın terapi, ilaç tedavi ve gerekirse kemoterapi uygulanarak kanserin yarattığı hücrelerin tamamen vücuttan atılması sağlanır.
" } ] }