{ "title": "Tiroid Nodül Ameliyatı", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Nodul-Ameliyati-95.jpg", "date": "20.01.2024 18:13:27", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tiroit Nodülü Ameliyatı, Oldukça yaygın görülen problemlerden olan tiroit bezinde meydana gelen içi sıvı ya da katı dokulardan meydana gelen tiroit nodülleri kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen bir sağlık problemidir bu durum kadınlarda bulunan hormonlarından kaynaklanır. Genetik yatkınlık, iyot yetersizliği, radyasyona maruz kalma ve haşimato hastalığı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan tiroit nodülü çoğunlukla henüz büyük bir boyuta ulaşmadığında belirti vermez. Çoğunlukla belirli bir büyüklüğe ulaştığı zaman yemek borusuna ve soluk borusuna baskı yaparak kişiye oldukça rahatsızlık verir. Tiroit nodülleri bu noktaya gelmeden genellikle ilaç tedavisi ve radyoaktif iyot tedavisi ile tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda tiroit nodülü ameliyatı gereklidir. Hastada kilo kaybı, sinirlilik hali ve ellerde titreme gibi belirtiler yaşandığında hastanın boynunun incelemesi ya da ultrason ve MR gibi yöntemlerle tiroit nodülü tespit edildiyse nodülün tiroit hormonu salgılayıp sağlamadığı ve kanser riski dışı taşınmadı kesinlikle araştırılmalıdır.

Tiroit nodülü ameliyatı gerektiren durumlar, hastanın biyopsi sonucunda kanser hücresi görülmesi ya da kanser hücresi şüphesi söz konusu olduğunda ameliyat gereklidir. Bununla beraber hasta konuşurken, gıdaları yutarken ve nefes almada sorun yaşıyorsa bu durumda tiroit nodülü ameliyatı uygulanır. Tiroit nodülü ameliyatı aynı zamanda aşırı tiroit hormonunun salgılayan iyi huylu nodüllerin varlığında ilaç tedavisi ve birtakım tedavilere rağmen kontrol altına alınmamış hipertiroidiiiiiiiii durumunda ve tiroit nodülünün hastanın boyun bölgesinde şişlik oluşturduğu durumlarda başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Tiroit nodülü ameliyatı nasıl yapılır?

Geçmiş zamanlarda tiroit nodülü ameliyatı boğaz bölgesinin alt kısmından büyük bir kesi yapılarak yapılırdı. Artık bu durum fazla kanamaya yol açtığı için ve kesinin iyileşmesinin uzun zaman alması bakımından günümüzde boyun bölgesinde küçük bir kesi açılarak ilerleyen teknoloji sayesinde robotik cerrahi ile hastanın koltuk altı bölgesinden girilip uygulanmaktadır.

Tiroit nodülü ameliyatında tek nodül söz konusu ise nodülün yer aldığı kısım tamamen alınırken bazı durumlarda ise tiroit bezinden bir parça da alınabilir. Ameliyat esnasında patolog incelemesi yapılması için tiroit bezinden bir parça çıkarılır. İnceleme sonucu eğer kanser tespit edildiği ise ya da kanser şüphesi varsa tiroit bezinin tamamının alınması gerekebilir. Tiroit nodülünün kanser olmadığı durumlarda dahi ameliyattan sonra tiroit bezinin başka bir kısmında kanser hücresi gelişebilir. Böyle bir durumda ikinci bir ameliyat ile geri kalan tiroit parçası alınır.

Tiroit nodülü ameliyat sonrası

Ameliyat genel anestezi altında çoğunlukla 2-2,5 saat süren bir ameliyattır. Uygulanan ameliyat çeşidine göre hasta 1 ya da 2 gün içerisinde evine taburcu edilir. Tiroit ameliyatı iyileşme süresi genellikle 2-3 haftadır. Ancak tiroit nodülü ameliyatından sonra hastaların belirli bir kısmında modülün tekrar etme durumunun önüne geçmek için hastaların ilaç tedavisine başlanması gerekir.

Tiroit nodülü ameliyatı sonrası gelişebilecek komplikasyonlar

Bazı durumlarda sinir harabiyeti nedeniyle hastanın sesi değişebilir ya da ses kaybı yaşanabilir. Tiroit nodül ameliyatı sonrası enfeksiyon riski oluşabileceği gibi yanlış bir uygulama ile paratiroid bezinin de zedelenme durumu oluşabilir. Bu nedenle tiroit nodülü ameliyatının deneyimli olan cerrahların yapması ve hassas bir bölge olan paratiroid bezinin korunması oldukça önemlidir.
" } ] }