{ "title": "Tiroid Nodül", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Nodul-98.jpg", "date": "21.01.2024 01:00:47", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Tiroit Nodül, Hormonların salgılanmasında büyük bir rolü olan tiroit bezinin içerisinde ortaya çıkan yumrular anlamına gelen tiroit nodülü boynun ön bölümünde gelişir. Fark edilmeyen tiroit nodül zaman içerisinde gittikçe büyüyerek dışarıdan bakıldığı zaman kişinin boyun bölgesinde görülebilir. Bazı tiroit nödül ise hızlı bir şekilde meydana gelir ve bir anda kişiyi oldukça rahatsız edici duruma ulaşabilir. Tiroit bezi içerisinde saptanmış kitleler olan tiroid nödül kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Son yıllarda oldukça yaygın olarak görülen tiroit nodüller çoğunlukla sağlık açısından zararsız kitlelerdir. Fakat tiroit nodülün saplandığı durumlarda bu nodülün aşırı hormon üretimini aşırı yapıp yapmadığı ve kanser hücresi taşıyıp taşımadığı mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü tiroit nodülünün nadir de olsa belirli bir kısmı kanser özelliği taşıyabilir.

Tiroit nodül neden olur?

Hormon faktörleri nedeniyle kadınlarda yaygın gelişen tiroit nodülün tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Ancak tiroit nödülün, genetik faktörler, tiroit kistleri, aşırı derecede radyoaktif maddelere maruz kalınması, iyot açısından yetersiz beslenme ve haşimato hastalığı gibi nedenlerden oluştuğu düşünülmektedir.

Tiroit nodül belirtileri nelerdir?

Genellikle tesadüfen tespit edilen tiroit nodül henüz küçük boyutta iken hiçbir belirti vermeyebilir. Tiroit nödülü olan hastaların büyük bir bölümünde nodülden kaynaklanan semptomlar görünmez. Ancak bazı hastalarda nodülün büyümesi ile boyun bölgesinde gözle görülüp elle hissedilebilecek büyüklükte bir şişlik göze çarpabilir. Tiroit nodül aşırı derecede büyüdüğü zaman ise hastanın nefes almasında güçlük yaratabileceği gibi konuşma ve yutkunmada zorluk yaşanmasına da neden olabilir. Aynı zamanda nodül içinde kanama olduğu durumlarda ağrı durumu da yaratabilen tiroid nodül bası hissinden dolayı ses kısıklığına da neden olabilir. Tiroit bezinin aşırı hormon üretmesi durumunda ise hipertiroidiiiiiiii ortaya çıkabilir ve bu durumda hastada iştahsızlık, halsizlik, sinirlilik hali, çarpıntı ve terleme gibi belirtiler görülebilir.

Tiroit nodül tedavisi nasıl yapılır?

Kanser hücresi taşıyan tiroit nodül elle muayeneden sonra ultrasonagrafi ve sintigrafi ile tespit edilebilir. Bu yöntemler sayesinde nodülün büyüklüğü ve etrafımdaki tiroit dokusun hakkında bilgi edinilir. Çünkü tiroit nodül tedavisi nodülün boyutuna ve hastadaki belirtilere ve kanser hücresi taşıyıp taşımadığına göre farklılık gösterir. Genellikle iyi huylu olan tiroit nodülleri küçülmesini ve kontrol altına alınmasını sağlamak için ilk olarak kemoterapiye yani ilaç tedavisi ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. Tiroit nodülünün sert olarak ele gelmesi kanser ihtimalini akla getirse de yalnızca fizik muayene ile bu tanının konulması doğru değildir. Görüntüleme teknikleri incelendiğinde radyoaktif tutulumu olmayan nodüller soğuk nodül olarak adlandırılırken, radyoaktif tutulumu olan modüler sıcak nodül olarak değerlendirilir. Radyoaktif tutulum gösteren tiroit nodülü hipertiroidiiiiiiiizme ne yol açabilir. Ancak kanser olma riski düşüktür. Tiroit nodülü kanser tanısı konulması için iğne biyopsisi ile hücre örneklemesi yapılması gerekir. İyi huylu tiroit nodülü aynı zamanda hormon tedavisi ile de tedavi edilebileceği gibi tedavilere cevap vermeyen ve büyümesi ilerleyen nodüller ameliyat gereklidir. Tiroit nodül ameliyatı nodülün nefes borusuna baskı yaptığı, kanser ya da kanser şüphesinin saptandı durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Birçok teknikle uygulanabilen tiroit nodül ameliyatında etrafındaki dokularda hasar yaratmadan nodül çıkarılır ve incelenmesi için tiroit bezinden parça alınır. Patolog sonucunda kanser hücresi tespit edildiyse çoğunlukla tiroit bezinin tamamı alınır.
" } ] }