{ "title": "Tiroid Nodülü", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Nodulu-19.jpg", "date": "19.01.2024 07:38:53", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Tiroit Nodülü, Tiroidlerde yumru oluşmasıyla ortaya çıkan rahatsızlıktır. Tiroit hücrelerinin aşırı çoğalması ve büyümesiyle meydana gelen bu yumrular her zaman tehlikeli değildir. Bir ya da birden çok nodül bulunabilir. Boyutları ise birbirinden farklı olabilen, birçok tiroid nodülü iyi huyludur. Ancak bu önemsiz oldukları anlamına gelmez ve önemli sağlık problemleri ortaya çıkarabilir. Bazı nodüller zamanla kireçlenir ve içi su dolu kistler haline dönüşür. %90'ından fazlası kanser hücresi içermez. Bu nedenden dolayı tedavide hastaya ve nodülün ciddiyetine göre değişiklik gösterir.

Bazı tiroid nodülleri sadece takip edilirken bazılarının alınmasına doktor acil karar verebilir. Yani tedavi planlaması uzmanın kararına göre değişiklik gösterebilir. Bu durum üç aşamada incelenebilir. Birinci durum nodüllerin kanser olup olmadığıdır. İkinci durum ise nodüllerin başına buyruk şekilde hormon üretip üretmediği ve bir diğeri ise kanserli hücre barındırmasa dahi nefes borusuna baskı yapıp yapmadığı ile ilgilidir. Nefes borusuna baskı yapan ya da kanserli hücre barındıran ve sürekli hormon üreten nodüllerin cerrahi müdahale ile acilen alınması öngörülebilir.

Hangi Nodüller Tehlikelidir?

Tiroit nodülü iki tiptir. Birinci tip nodüller bağımsızlığını ilan etmiştir. Vücuttan ve tiroit sisteminden ayrı çalışan bu nodüller, vücudun hormon ihtiyacını değerlendirmeksizin kendiliğinden hormon üretirler ve bu nodülleri sıcak nodül olarak nitelendiririz. Ne yapacakları ve nasıl bir yol izleyecekleri önceden kestirilemez. İkinci tip nodüller ise soğuk nodüller olarak adlandırdığımız hormon üretmeyen, genelde tek başına bulunan nodüllerdir. Soğuk nodüllerin kanser hücresi bulundurma riski daha yüksektir. Ancak bazı nodüllerin içinde su ve kan birikmiş olabilir. Bu nodüller de kesik nodüller olarak adlandırılır. Kanama olduğunda fazla ağrıya sebep olabilirler.

Tiroit nodüllerinin geneli fazla şikâyete sebebiyet vermez. Yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda kaşınma ya da ağrı şikâyetiyle sınırlı olabilir. Genelde hastanın ilk şikâyeti boğazda şişlik şikâyetidir. Yorgunluk, halsizlik, çarpıntı gibi sıkıntılarda hastalığa eşlik edebilir. Ancak genel itibariyle birçok nodül gözden kaçar ve hayat kalitesini etkileyecek sıkıntılar ortaya çıkarmaz.

Tiroit Nodülünde Teşhis ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Hasta ilk olarak boynunda şişlik şikâyetiyle doktora gelir ya da yorgunluk, halsizlik, çabuk sinirlenme gibi semptomlar kitleye eşlik edebilir. Kandaki tiroit hormon değerleri ve tiroit ultasonografisi ile kitlenin durumu değerlendirilir ve uygun görülen nodüllere, ileri aşamada sintigrafi ile bakılır. Bu tetkikle hastada ne kadar nodül bulunduğu, boyutları, nodül sınırlarının düzensizliği, toplu iğne başı gibi kalsiyum çökeltilerinin oluşup oluşmadığı, çabuk kanlanma varlığı gibi nedenler değerlendirilerek nodülden parça alınıp alınmamasına karar verilir. Bu aşamadan sonra belli sınırları aşmış ve uzmanın tehlikeli gördüğü nodüllerden, ince iğne aspirasyonu uygulamasıyla parça alınır ve patolojide incelemesi yapılır. Ancak unutulmamalıdır ki birçok tiroit nodülü zararsızdır. Soğuk nodül dediğimiz nodül tipleri tehlikeli olsa da Uzman bir hekim tarafından değerlendirme iyi yapılmalıdır.

Tetkikler sonucunda tiroid nodülünün, iyi huylu ya da kötü huylu olduğuna karar verilir. İyi huylu nodüller de hormon seviyesinin kontrolü ilaçlarla düzenlenir ve hastanın ömür boyu palanlı bir şekilde takibi sağlanır. Kötü huylu nodülde ise hastalık derecesine göre tedavi uygulanır.
" } ] }