{ "title": "Tiroid Testi", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Testi-78.jpg", "date": "19.01.2024 16:40:39", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "Tiroit testi, tiroit hormonlarının ve tiroit hastalıklarının saptanması için yapılan bir testtir. Tiroit hastalıklarının pek çok sebebi vardır vardır fakat tüm bu sebepler 2 ana tiroit hastalığına yol açmaktadır. Bunlardan birincisi tiroit bezlerinin normalden daha aşırı ve daha fazla hormon üretmesi olan hipertiroidiiiii olarak adlandırılan hastalık, diğeri ise gerekenden az hormon salgılaması durumuna denilen hipotiroiddir. İlaç kullanımı, enfeksiyonlar ve bunlara benzer sebepler vücudun kendi bağışıklık sistemi tiroit bezlerinin salgıladığı hormon seviyesinde değişikliklere sebep olabilmektedir.

Tiroit testi uygulaması

Tiroit testi kişiden alınan kan ile yapılmaktadır. Hastadan alınan kanda tiroit düzeylerine bakılır.

TSH: Beyin tarafından tiroit bezinin ne kadar hormon salgılaması gerektiğini bildiren hormondur. Kanda eğer TSH değeri düşükse, tiroit bezlerinin normal salgılaması gerektiği miktardan daha fazla hormon salgıladığı anlamına gelmektedir. Bu durum da hipertiroidiiiii hastalığının olduğunu gösterir.

T4: Eğer hastadan alınan kandaki T4 oranı yüksek durumunda ise hipotiroidi veya hipertiroidiiiii hastalıklarından birinin olma olasılığı oldukça yüksektir.

T3: Yine tiroit hormonlarından biridir. Çoğu zaman sonuçları dalgalı şekildedir fakat yüksek durumda ise hipertiroidiiiii, düşük ise hipotiroidi hastalığının olduğunun kanıtı olabilmektedir.

Tiroit Antibody: Bağışıklık sisteminden dolayı ortaya çıkan tiroit hastalıkları bakterilere ve ona benzer canlılara karşı vücut tarafından salgılanmakta olan antikorların tiroit bezinde kötü ve olumsuz etkiler oluşturmasından dolayı bir sorun olmakta ve kan testinde de etkileri görülmektedir.

Kan ile yapılan tiroit testinde herhangi bir sonuca ulaşılamamış ise radyoaktif iodin alımı ve ultrason makine ile yapılan yöntemler denenmektedir.

Radyoaktif iodin alımı: bu testte bir adet küçük radyoaktif iodin hapı hastaya verilir ve bunun ardındandoktor tiroit bezinin hormon üretmek için ne kadar iodin kullandığını öğrenmek için gözlemler ve inceler. İodinin çok kullanılması hipertiroidiiiii, az kullanılması Hipotiroidi hastalığı belirtisi anlamına gelmektedir.

Ultrason: Ultrasonda doktor tiroit bezini inceleyerek gözle görülen bir büyüme var olup olmadığına bakar. Eğer gözle görülen bir büyüme söz konusu olursa tiroit bezinin az veya çok çalışmasına etken olan kist tarzı şeylerin yeri belirlenir ve bu ameliyat yardımı ile alınır.
" } ] }