{ "title": "Tiroid Ultrasonu", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Tiroid-Ultrasonu-45.jpg", "date": "19.01.2024 15:33:34", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Tiroit Ultrasonu, Yüksek frekans içeren ses dalgalarının kullanılması ile oluşturulan bir görüntüleme yöntemidir. Tiroit ultrasonu yönteminde sesin farklı dokularda ve farklı hızlarda yayılabilme özelliğinden faydalanılmaktadır. Tiroit ultrasonu son derece dinamik bir görüntüleme yöntemi olup aynı zamanda cihazın özellikleri ve görüntülemeyi yapan kişinin deneyimi oldukça önemlidir ve tiroit konusunda en fazla bilgi verme özelliğine sahip olan bir yöntemdir.

Tiroit ultrasonu nedir ve nasıl yapılır?

Tiroidin ultrason ile değerlendirilmesi, fizik muayenenin önemli bir parçası olup, tüm tiroit değerlendirmelerine eşlik etmelidir. Tiroit ultrasonu tiroit nodüllerinin değerlendirilmesine çok faydalı bilgiler katmaktadır. Tiroit ultrasonu en büyük nodülü tespit ettiği gibi bunun dışında kalan tiroit dokusunun büyüklüğünü, karakterini, solid mi, kistik mi, homojen mi, mikro kalsifikasyon varlığı, düz ya da düzensiz sınırlı mı, gibi konuların titiz ve detaylı bir şekilde araştırmasını içermektedir.

Tiroit ultrasonu aynı zamanda doku örneklemesi için iyi bir kılavuzdur. Tiroit ultrasonografik görünüm olarak, her iki ana karotis arter ve juguler ven arasında trakeanın önünde ve yanında yerleşmiş olan, USG'nin gri tonlarında homojen görünümde ve düzgün sınırları olan bir yapı olarak görülür. Büyümüş olan tiroit bezinin görüntülenebilmesi için, 1.5-2 cm üzerinde olması gerekmektedir.

Tiroit ultrasonu, tiroidin volümü, boyutları ve parankim özellikleri hakkında bilgi verir iken, tiroit de bulunan büyümenin diffüz ya da nodüllere bağlı olduğunu ya da olmadığını, nodüllerin sayısını, boyutlarını, eko özelliklerini, çevre dokulara invazyon var ise bu durumu ve boyunda bulunan lenf düğümleri hakkında detaylı bilgi verir.

Endemik guatr olan bölgelerde tiroit nodülleri en sık olarak görülen patolojilerdir. Tiroit ultrasonu ile, çapları 3 mm'ye kadar olan nodüller kolaylıkla saptanabilmektedir. Tiroit ultrasonu ile tespit edilen nodüller, eko yapısına göre solid, kistik ve mikst olarak üç kısımda incelenir. Parankim ekosu ile aynı ekoda bulunan nodüller izoekonik, parankimden daha yüksek ekoda olanlar hipoekoik, kistik yapıda olanlar ise ekosuz olup, anekoik olarak görülürler.

Ayrıca tiroid ultrasonu nodüllerin maling ya da bening ayrımında da fikir vermektedir. Tiroit ultrasonunda maligniteye ait en önemli bulgu, nodülün belirgin olarak ekstratiroidal uzanım gösteriyor olmasıdır.
" } ] }