{ "title": "Zehirli Tiroid", "image": "https://www.tiroidler.gen.tr/images/Zehirli-Tiroid-47.jpg", "date": "19.01.2024 06:31:22", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Zehirli Tiroid; tiroid, boyun bölgesinin ön kısmında nefes borusunun her iki yanında bulunan bezsel bir organ olup, sindirim yoluyla kana geçen iyot maddesi tiroit tarafından hormon yapımına katılmaktadır. Tiroit bezinde meydana gelen bazı olguların şekillenmesi sonucu vücuda zehir etkisi yaratan bir tiroit haline gelebilmektedir ve tıp alanında zehirli tiroit kavramı olarak belirtilir. Zehirli tiroidin tam nedeni bilinememekle beraber aşırı stres, yorgunluk, aşırı tuz tüketimi gibi durumların neden olduğu tahmin edilmektedir.

Zehirli tiroit belirtileri nelerdir?
Zehirli tiroit durumlarda tiroit hormonu üretimi, salgılanması görevinin aksamaları neticesinde birtakım sağlık problemleri de beraberinde getirmektedir. Tiroit bezinin üretip kana salgıladığı tiroit hormonu vücut için çok önemli bir hormon olup, vücut metabolizmasını, vücut gelişimini, kilo kontrolünü, diğer hormonların mekanizmasını düzenleme görevleri vardır. Bu görevleri gerektiği gibi yerine getirememe durumunda da dolaşım sistemi, endokrin sistem ve sindirim sistemi problemler ortaya çıkar. Zehirli tiroit olgularında kalp hızını ayarlayan tiroit hormonunun, kana aşırı salgılanması söz konusu olduğu durumlarda taşikardi (Hızlı kalp çarpıntıları) ve aritmi (Kalp ritim bozukluğu) meydana gelmektedir.

Zehirli tiroit durumlarında bir başka sağlık problemi de aşırı salgılanan tiroit hormonu metabolizma hızını aşırı arttırdığından ellerde titreme, avuç içlerinde terleme belirtileri gösterir. Aşırı metabolizma haline bağlı olarak yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik hali oluşturur. Zehirli tiroid, kadınlarda menstürasyon döngüsünü düzenleyen LH ve FSH hormonların etkinliğini azaltarak adet düzensizliğine sebebiyet vermektedir. Adet düzensizliğine bağlı olarak hirtuazim dediğimiz vücutta kıllanma problemlerinin yanı sıra şiddetli sinirlilik ve öfke hali de bireylerde görülen yan etkilerindendir.

Zehirli tiroit tedavi yöntemi
Zehirli tiroit tedavisinde ameliyat çok sık kullanılan bir yöntem iken artık günümüzde bu yöntemin yan etkilerinden dolayı uzmanlar ameliyatı artık önermemektedir. Zehirli tiroit tedavisinde sıklıkla kullanılan anti-tiroid ilaç kullanımı, tiroit bezlerinin aktivitesini azaltmaya yöneliktir. Aynı şekilde zehirli tiroit de kullanılan carbimazol ve propilthiouracil türevi ilaçlar tiroit bezlerinden salgılanan tiroit hormonun az salgılanmaya yönelik kullanılan ilaçlardır.

Zehirli tiroit tedavisinde kullanılan radyoaktif iyot kapsülü tedavisi de zehirli tiroidin tekrarlanmasını önleyecek biçimde, yüksek hormonların normal seviyenin altına düşürülmesi amaçlanır. Radyoaktif iyot kapsülü tedavisinde zehirli iyot hastalarına düşük dozlarda radyoaktif iyot kapsülleri verilir ve 2 ay sonra tedaviden sonuç alınması beklenir.
" } ] }