Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tiroit Bezi

Tiroit bezleri insan vücudu için hayati öneme sahiptir. Diğer bir adı kalkan bezi olan tiroit bezi, boyun kısmının ön ve yan taraflarını saran çok damarlı, kelebek biçiminde iç salgı bezidir. Tiroit bezi; vücudun enerjiyi kullanması ve depolaması ile ilgili olarak triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) adı verilen iki hormon üretir. Tiroit bezinin sağda ve solda olmak üzere iki lobu bulunur. Bu lobların birleştiği kısma isthmus denir. Tiroit bezi küre şeklinde foliküllerden meydana gelir.

Tiroit bezi, beynin arka lobunda yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH (Tiroit Stimulan Hormon) ile kontrol edilir. TSH salgısı ise hipotalamus tarafından salgılanan TRH (Tirotropin Serbestleştirici Hormon) tarafından kontrol altında tutulur.

Tiroit Bezi Hastalıkları

Guatr

Tiroit bezinin simetrik veya asimetrik büyümesi olayıdır. Tiroit bezinin içerisindeki bölgesel olan büyümelere nodül adı verilir. Tiroit bezleri şişince boynun bir veya iki tarafında şişlik meydana gelir. Guatr nedenleri; iyot eksikliği, hipertiroidi, hipotiroidi, nodül, tiroit kanseri ve tiroit bezlerinde meydana gelen iltihaplardır. Guatr hastalığı tedavisinde; ilaç ile guatr tedavisi, radyoaktif iyot guatr tedavisi (radyasyon yöntemi ile tiroit bezi tahribi), ameliyat gibi yollar denenir.

Hipotiroidi

Tiroit hormonlarının azlığı durumudur. En yaygın karşılaşılan tiroit bezi hastalığıdır. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Yaş ilerledikçe hastalığın oluşma riski de artar. Hipotiroidi semptomları; yorgunluk, kabızlık, kilo alma, regl düzensizliği, zihinsel yavaşlama ve hareketsizliktir. Hipotiroidi nedenleri; Hashimoto tiroidi, bu hastalık tiroit bezine saldırır ve yeterli hormon üretimine engel olur, radyoaktif iyot tedavisi, tiroit bezinin gelişmemesi ile ilişkili olarak doğuştan olabilir. Hipotiroidi tedavisi için hormon ilaçları tavsiye edilir.

Hipertiroidi

Tiroit hormonlarının fazla olması durumudur. Hipertiroidi belirtileri; kalp çarpıntısı, sinirlilik, kaslarda güçsüzlük, ellerde titremeler, ishal ve artan bağırsak hareketleri, regl düzensizliği, görmede bozukluk, gözde yorgunluk hissi, sıcağa karşı hassasiyet, fazla terleme, kısırlık gibi semptomlar olarak kendini gösterir.

Tiroit Bezi Hastalıkları İçin Bitkisel Kür

Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi hastalığı için bitkisel bir kür uygulanabilir. Bu kür 3 ay boyunca düzenli olarak uygulanmalıdır. Sabahları, akşamları ve öğle vakitleri yani günde 3 kez yemek yemeden yaklaşık 15 dakika kadar önce 1 yemek kaşığı kadar taze dere otu biraz çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu kür uygulandıktan iki ay sonra kan testlerinizi tekrar yaptırın ve duruma göre kür miktarında ya da uygulamasında azaltmaya gidebilirsiniz.

Bu kürün dışında tiroit bezi hastalığı olan bireyler; brokoli, ıspanak, karnabahar, kara lahana, lahana, darı, şeftali, yer fıstığı, turp, soya ve Brüksel lahanası tüketebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tiroid Hormonu Özellikleri

Tiroid Hormonu Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tiroid Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Anaplastik Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Anaplastik Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Hormonu İlaçları Özellikleri

Tiroid Hormonu İlaçları Özellikleri

Tiroidin Az Çalışması Nedenleri

Tiroidin Az Çalışması Nedenleri

Güncel

Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tiroid Usg Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Usg Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tiroid Ameliyatı Sonrası

Tiroid Ameliyatı Sonrası