Tiroid Ultrasonu Nedir ve Nasıl Yapılır?
19 Temmuz 2024

Tiroid Ultrasonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tiroid Ultrasonu

Tiroid ultrasonu, yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak tiroid bezinin görüntülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, ses dalgalarının farklı dokularda ve farklı hızlarda yayılma özelliklerinden faydalanılır. Tiroid ultrasonu, son derece dinamik bir görüntüleme yöntemi olup, cihazın özellikleri ve görüntülemeyi yapan kişinin deneyimi oldukça önemlidir. Bu yöntem, tiroid hakkında en fazla bilgi veren tekniklerden biridir.


Tiroid ultrasonu, fizik muayenenin önemli bir parçası olup, tüm tiroid değerlendirmelerine eşlik etmelidir. Bu yöntem, tiroid nodüllerinin değerlendirilmesine çok faydalı bilgiler katar. Tiroid ultrasonu, en büyük nodülü tespit ettiğinin yanı sıra, tiroid dokusunun büyüklüğünü, karakterini, solid mi, kistik mi, homojen mi, mikro kalsifikasyon varlığı, düzensiz sınırları gibi konuların titiz ve detaylı bir şekilde araştırılmasını içerir.

Tiroid ultrasonu, ayrıca doku örneklemesi için iyi bir kılavuzdur. Tiroid ultrasonografik görünüm olarak, her iki ana karotis arter ve jugular ven arasında, trakeanın önünde ve yanında yerleşmiş olan, USG'nin gri tonlarında homojen görünümde ve düzgün sınırları olan bir yapı olarak görülür. Büyümüş olan tiroid bezinin görüntülenebilmesi için, 1.5-2 cm üzerinde olması gerekmektedir.

Tiroid Ultrasonunun Sağladığı Bilgiler

Tiroid ultrasonu, tiroidin volümü, boyutları ve parankim özellikleri hakkında bilgi verir. Ayrıca, tiroidde bulunan büyümenin diffüz ya da nodüllere bağlı olup olmadığını, nodüllerin sayısını, boyutlarını, eko özelliklerini, çevre dokulara invazyon var ise bu durumu ve boyunda bulunan lenf düğümleri hakkında detaylı bilgi sağlar.

Tiroid Nodüllerinin Değerlendirilmesi

Endemik guatr olan bölgelerde, tiroid nodülleri en sık görülen patolojilerdir. Tiroid ultrasonu ile, çapları 3 mm'ye kadar olan nodüller kolaylıkla saptanabilir. Tiroid ultrasonu ile tespit edilen nodüller, eko yapısına göre solid, kistik ve mikst olarak üç kısımda incelenir. Parankim ekosu ile aynı ekoda bulunan nodüller izoekojenik, parankimden daha düşük ekoda olanlar hipoekoik, kistik yapıda olanlar ise ekosuz olup, anekoik olarak görülürler.

Malignite ve Benignite Ayrımı

Tiroid ultrasonu, nodüllerin malign ya da benign ayrımında da önemli bilgiler sağlar. Tiroid ultrasonunda maligniteye ait en önemli bulgu, nodülün belirgin olarak ekstratiroidal uzanım göstermesidir.

Ekstra Bilgiler

Tiroid ultrasonunun avantajları arasında şunlar bulunmaktadır:
  • Yüksek çözünürlüklü görüntüleme sağlar.
  • Radyasyon içermediği için güvenlidir.
  • Kısa sürede sonuç verir.
  • Non-invaziv bir yöntemdir.

Tiroid ultrasonu, tiroid hastalıklarının tanısında ve tedavi sürecinin izlenmesinde kritik bir rol oynar. Bu nedenle, tiroid fonksiyon testleri ile birlikte değerlendirilerek, hastaların doğru ve etkili bir tedavi sürecine yönlendirilmesi sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tiroid Bezi Alınırsa Ne Olur?

Tiroid Bezi Alınırsa Ne Olur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tiroid Peroksidaz Antikoru

Tiroid Peroksidaz Antikoru

Tiroid Rahatsızlığı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Rahatsızlığı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Nodül Ameliyatı Sonrası

Tiroid Nodül Ameliyatı Sonrası

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroid Baş Ağrısı Yapar mı?

Tiroid Baş Ağrısı Yapar mı?

Güncel

Tiroid Sinir Yapar mı?

Tiroid Sinir Yapar mı?

Güncel

Tiroid Bezi Ne İşe Yarar?

Tiroid Bezi Ne İşe Yarar?

Güncel

Tiroid Beslenme Yöntemleri

Tiroid Beslenme Yöntemleri