Tiroid Kilo Aldırır mı?
22 Haziran 2024

Tiroid Kilo Aldırır mı?

Tiroit Kilo Aldırır mı?

Çağımızın problemleri arasında yer alan obezitenin birçok sebepten dolayı ortaya çıktığı belirtilirken; özellikle vücutta bulunan tiroit hormonunun düzeyinin bu durumla ilişkili olduğu belirtilmektedir. Tiroit hastalığı nedeniyle kişinin aniden kilo vermesi veya aniden kilo artışı yaşadığı gözlemlenmektedir. Milyonlarca kişinin tiroit hastası olduğunun farkında olmadan yaşadığı ve bu nedenle vücut içinde bazı problemlerin oluştuğu belirtilmektedir. Özellikle aşırı kilo problemi yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden endokrinoloji uzmanları ile görüşerek tiroit kontrollerini yaptırmaları gerekir.

Tiroit Hormonunun Rolü

Tiroit hormonları, vücuda giren besinlerin enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Tiroit hormonlarının yeterli miktarda üretilmemesi durumunda hipotiroidi hastalığı meydana gelir. Bu durumda, yapılan egzersiz, diyet ve sağlıklı beslenmeye rağmen kilo verilememesi gözlenir. Tiroit hastalığı nedeniyle kişinin metabolizmasının yavaşlaması sonucu kilo alımı artar. Bu durum, genellikle kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Tiroit ve Kabızlık

Tiroit hastalığına bağlı olarak kabızlık sorunu yaşayan kişilerde kilo alımı gözlenir. Bağırsakların görevini yeterince yerine getirememesi üzerine kabızlık şiddetlenir ve kronik kabızlık oluşur.

Tiroit Nedeniyle Kilo Almamak İçin Yapılması Gerekenler

Ani kilo artışı yaşayan kişilerde tiroit hastalığının belirlenmesi için doktor kontrolü yapılmalıdır. Bu süreçte hastaya kan tahlili uygulanır ve tiroit ultrasonografi yöntemleri ile tiroit bezinin hormon üretim düzeyinin belirlenmesi sağlanır. Bazı hastalarda tiroit kanseri nedeniyle bu bölgede nodül şeklinde kitleler oluşabilir. Ameliyat sonrası radyoterapi ile bu bölgedeki kanserin giderilmesi sağlanırken, kilo artışı da kontrol altına alınabilir.

Hipotiroidi hastalarında ilaç tedavisi uygulanır ve bu süreçte tiroidi yavaşlatan besinlerden uzak durulması tavsiye edilir. Brüksel lahanası, hardal, brokoli, turp ve karnabahar gibi besinlerin tüketilmemesi önerilir. Hormonlara faydalı olması için mantar, mercimek ve susam gibi ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilir. A, C ve E vitamini eksikliği ile tiroit hormonunun yeterli düzeyde salgılanmadığı belirtilirken, ilaç kullanılarak vitamin takviyesi yapılır. Ayrıca, yengeç, badem, hindi, karaciğer ve tavuk gibi besinlerin sık tüketilmesi tiroit hormonunun daha fazla salgılanmasına katkı sağlar. Hastaların kullandığı tuz oranına dikkat etmeleri ve iyotsuz tuz kullanmaları önemlidir.

Böylelikle, tiroit kilo aldırır mı sorusuna yanıt olarak, tiroit hormon dengesizliğinin kilo alımına neden olabileceği, ancak uygun tedavi ve beslenme düzeni ile bu durumun kontrol altına alınabileceği belirtilmektedir. Hastaların, günde yarım saat tempolu yürüyüş yapmaları tiroit hormonunun daha hızlı çalışmasına fayda sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tiroid Ameliyatı Sonrası

Tiroid Ameliyatı Sonrası

Anti Tiroid Peroksidaz Belirtileri ve Tedavisi

Anti Tiroid Peroksidaz Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Tiroid Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Tiroid Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tiroid Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tiroid Beslenme Yöntemleri

Tiroid Beslenme Yöntemleri

Güncel

Tiroid Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tiroid Bezi Ne İşe Yarar?

Tiroid Bezi Ne İşe Yarar?

Güncel

Tiroid Bezi Ameliyatı Sonrası

Tiroid Bezi Ameliyatı Sonrası