Tiroid Nodülü Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Tiroid Nodülü Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Nodülü

Tiroid nodülü, tiroid bezinde yumru şeklinde oluşan yapılardır. Bu nodüller, tiroid hücrelerinin aşırı çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkar. Çoğu tiroid nodülü iyi huyludur ve kanser riski taşımaz. Ancak bu, nodüllerin tamamen önemsiz olduğu anlamına gelmez; bazı nodüller zamanla kireçlenebilir veya içi su dolu kistler haline dönüşebilir. Bu nodüllerin çoğu (%90'ından fazlası) kanser hücresi içermez. Tedavi planlaması, hastanın durumu ve nodülün ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir.

Tiroid nodülleri genellikle iki şekilde tedavi edilir: takip ve cerrahi müdahale. Bazı nodüller sadece düzenli olarak izlenirken, bazıları acil cerrahi müdahale gerektirebilir. Tedavi planlaması üç aşamada incelenir:
  • Nodüllerin kanserli olup olmadığı
  • Nodüllerin bağımsız bir şekilde hormon üretip üretmediği
  • Nodüllerin nefes borusuna baskı yapıp yapmadığı

Kanserli hücre içeren veya nefes borusuna baskı yapan nodüller, cerrahi müdahale ile acilen alınabilir.

Hangi Nodüller Tehlikelidir?

Tiroid nodülleri, sıcak nodüller ve soğuk nodüller olarak ikiye ayrılır. Sıcak nodüller, vücudun hormon ihtiyacını değerlendirmeksizin kendiliğinden hormon üretir. Bu nodüller, bağımsız çalıştığı için kontrolsüz bir şekilde hormon salgılar ve bu nedenle tehlikeli olabilir. Soğuk nodüller ise hormon üretmeyen nodüllerdir ve genellikle tek başına bulunurlar. Soğuk nodüllerin kanser riski daha yüksektir. Ayrıca, nodüllerin içinde su ve kan birikmiş olabilir; bu tip nodüller kistik nodüller olarak adlandırılır ve kanama durumunda ağrıya sebep olabilirler.

Genel olarak, tiroid nodülleri fazla şikâyete sebebiyet vermez. Yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda kaşıntı veya ağrı gibi belirtilerle sınırlı olabilir. Genellikle hastaların ilk şikâyeti boğazda şişliktir. Yorgunluk, halsizlik ve çarpıntı gibi belirtiler de hastalığa eşlik edebilir. Ancak çoğu nodül gözden kaçar ve hayat kalitesini etkileyecek sıkıntılar ortaya çıkarmaz.

Tiroid Nodülünde Teşhis ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Hasta, genellikle boynunda şişlik şikâyeti veya yorgunluk, halsizlik, çabuk sinirlenme gibi semptomlarla doktora başvurur. İlk olarak kandaki tiroit hormon değerleri ve tiroit ultrasonografisi ile kitlenin durumu değerlendirilir. Uygun görülen nodüller, ileri aşamada sintigrafi ile incelenir. Bu tetkiklerle hastada ne kadar nodül bulunduğu, nodüllerin boyutları ve nodül sınırlarının düzensizliği gibi faktörler değerlendirilir.

Belli sınırları aşmış ve uzman tarafından tehlikeli görülen nodüllerden, ince iğne aspirasyonu ile parça alınır ve patolojide incelemesi yapılır. Çoğu tiroit nodülü zararsızdır. Soğuk nodüller daha tehlikeli olsa da, uzman bir hekim tarafından doğru değerlendirme yapılmalıdır.

Tetkikler sonucunda tiroid nodülünün iyi huylu veya kötü huylu olduğuna karar verilir. İyi huylu nodüller, hormon seviyesinin ilaçlarla düzenlenmesi ile kontrol altına alınır ve hastanın ömür boyu planlı bir şekilde takibi sağlanır. Kötü huylu nodüller için ise hastalığın derecesine göre tedavi uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bebeklerde Tiroid Bezi Büyümesi

Bebeklerde Tiroid Bezi Büyümesi

Güncel

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması

Güncel

Tiroid Sintigrafisi Nedir?

Tiroid Sintigrafisi Nedir?

Tiroid Bezinin Alınması

Tiroid Bezinin Alınması

Tiroid Sintigrafi Nasıl Çekilir?

Tiroid Sintigrafi Nasıl Çekilir?

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroid Bezi İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroid Bezi Hormonları ve Görevleri

Tiroid Bezi Hormonları ve Görevleri

Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Ameliyatı Sonrası Kilo

Tiroid Ameliyatı Sonrası Kilo