Tiroid Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
05 Temmuz 2024

Tiroid Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Hastalığı

Tiroid bezleri, vücudumuzun alt çene altında yer alan kelebek şeklinde ve yaşamsal fonksiyonları fazla olan bir organdır. Tiroid bezleri bazı işlevsel olaylar nedeniyle sahip olduğu işlevlerini yitirebilmektedir. Salgıladığı hormonlar ile vücudumuzdaki tüm organlara ve metabolizmamıza etki etmektedir. Tiroid, aynı zamanda vücutta bulunduğu yerden dolayı pek çok önemli yapının yakınında yer almaktadır. Tiroid, bir iç salgı bezidir. Tiroid hastalıklarına sebep olacak olayları sınıflandıracak olursak; tiroid bezinin az veya fazla çalışması, tiroid bezinin iltihaplanması, tiroid nodülleri ve tiroid kanseri olarak sınıflandırabiliriz.

Tiroid Hastalıkları

  • Guatr: Tıp dilinde guatr, tiroid bezlerinin normalden fazla büyümesidir.
  • Nodüller: Tiroid bezlerinin içinde normal olmayan bir doku oluşumunun meydana gelmesidir.
  • Hipotiroidi: Tiroid bezlerinin salgıladığı hormonların gerektiğinden az salgılanmasıdır.
  • Hipertiroidi: Salgılanan hormonların gerektiğinden fazla salgılanması olayıdır.

Tiroid Hastalığı Neden Olur?

Gırtlağımızın hemen ön tarafında bulunan tiroid bezlerini etkileyen ve hastalığına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunların önde gelenleri ise:
  • Vücuda giren bazı mikroplar
  • Isı değişiklikleri
  • Kalıtımlar
  • Yaşlılık
  • İyot eksikliği
  • İyot fazlalığı
  • Kullanılmaması gereken bazı ilaçlar
  • Radyasyona maruz kalma
  • Kanser
Bu nedenler dolayısıyla dikkat edilecek hususları öğrenmiş bulunmaktayız. Ayrıca yukarıda da belirtilen tiroid bezlerinin az veya fazla çalışmasının nedenleri ise hızlı kilo alıp verme olabilmektedir.

Tiroid Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Aşırı zayıflama, sinire hâkim olamama, asabiyet, ellerde oluşan titremeler, kalp çarpıntıları, sıcak ortamlara gelememe, uyku düzensizliği ve uyumada zorluk çekme, aşırı şekilde terleme, gözün öne doğru büyümesi (açılması), ciltte kuruma, bayanlarda regl sorunu, saçlarda aşırı dökülme gibi belirtiler görülebilmektedir. Sıcağa karşı tahammülsüzlük hipertiroidi, soğuğa karşı dayanıksızlık hipotiroidi olarak kendini gösterebilir. Bu belirtilerin birkaçını gören kişilerin mutlaka bir uzman doktora başvurması gerekmektedir. Her zaman için erken tedavi uygulanması ve uygun tedavi uygulanması kişi için oldukça önemlidir.

Tiroid Hastalığı Tedavisi Nedir?

Tiroid hastalığına yakalanan herkesin aklına gelecek ilk soru tiroid hastalığının tedavisi nedir? Tiroid hastalığının tedavisi, tiroid hastalığının çeşidine göre farklılık göstermektedir. Bazıları sadece ilaçla tedavi edilebilirken, bazıları ise cerrahi müdahalelere kadar ilerleyebilmektedir. Bu, kişinin bünyesine ve tiroid hastalığının çeşidine göre farklılık gösterir. Cerrahi müdahalelerde tiroid bezi tümüyle alınır ve kişi ömrü boyunca tiroid hormonu ilacı kullanmak zorunda kalabilmektedir. Bunların yanı sıra radyoaktif iyot tedavisi de bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemi kişiye göre uygulanır.

Ek Bilgiler

Tiroid hastalıkları, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle, tiroid hormon seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve belirtiler ortaya çıktığında gecikmeden bir uzmana başvurulması önemlidir. Ayrıca, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma ve düzenli egzersiz yapmak da tiroid sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tiroid Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Bezi Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Az Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid Az Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid Peroksidaz Antikoru

Tiroid Peroksidaz Antikoru