Tiroid Sintigrafisi Nedir?
19 Temmuz 2024

Tiroid Sintigrafisi Nedir?

Tiroid Sintigrafisi

Tiroid sintigrafisi, günlük uygulamalarda en sık kullanılan nükleer tıp tanı yöntemidir. Bu yöntemle hastanın fonksiyonel tiroid haritası elde edilmektedir. Normal fonksiyon gösteren tiroid dokusunun yanı sıra hipoaktif ya da hiperaktif nodüllerin belirlenmesi klinik açıdan önem taşımaktadır. Özellikle soliter veya multipl hipoaktif nodüller %7-17 oranında malignite göstermektedirler. Hipoaktif nodüllerin malignite olasılığı yönünden ince iğne aspirasyon biyopsisi ile değerlendirilmesi gerekmektedir.


Tiroid sintigrafisinde kullanılan radyoaktif iyot, doğadaki iyot gibi bir kimyasal etki gösterir. Tiroid, tiroid hormon prekursörü olan iyotu yakalar ve konsantre eder. Tiroidde bulunan iyot, tiroid hormonuna dönüşür ve sonra da tiroglobuline bağlanır. Hastaya radyoaktif iyot verildiğinde aynı mekanizma ile tiroidde uptake gösteren iyotun sintilasyonları gama kamera ile kaydedilerek tiroid sintigrafisi elde edilir.

Tiroid Sintigrafisi Yöntemleri

Tiroid sintigrafisi sıklıkla Tc-99m radyonüklidi ile yapılmaktadır. Tc-99m ve I-123, düşük enerji düzeyleri ve kısa yarı ömürleri nedeniyle I-131'e göre düşük irradyasyon dozimetresi gösterir. Bu sebeple gama kameralar için ideal görüntüleme yöntemleridir. Tiroid sintigrafisinde hastaya Tc-99m verilecekse hastanın aç olması gerekmez. Ancak I-123 ve I-131 oral yol ile verildiğinden 4 saatlik aç kalma süresi yeterlidir.

İlaç Kullanımı ve Hazırlık

Tiroid sintigrafisi çekilmeden önce tiroid hormonu tedavisi gören hastalarda T4 için 4 hafta, T3 için ise 2 hafta öncesinden ilaç kullanımı kesilmelidir. Eğer hastada klinik olarak ilaç kullanımı zorunluysa, tiroid sintigrafisi ilaç kullanımı kesilmeden yapılabilir.

Gebelik ve Emzirme Dönemi

Tiroid sintigrafisi, 12. haftayı geçen gebeliklerde uygulanmaz. Laktasyon döneminde olan annelerde ise hastaya Tc-99m verilmişse emzirme sürecine 1 gün ara verilmelidir. I-131 kullanılmışsa emzirme sürecine 4 gün boyunca ara verilmesi gerekmektedir.

Sonuçların Değerlendirilmesi

Tiroid sintigrafisi sonuçları boyun palpasyonu ile değerlendirilmektedir. Normal tiroid sintigrafisinde sağ lob, soldakine göre minimal hiperplazik olabilir. Aktivite dağılımı ise her iki lobda da homojendir. Tiroid sintigrafisi sonucunda homojen aktivite dağılımı gösteren palpabl tiroid bezi diffüz guatr olarak değerlendirilir. İstatistiksel değerlendirmelerde, tiroid sintigrafisi yapılmış hastaların yaklaşık üçte birinde nodüler guatr tespit edilmiştir.

Ek Bilgiler

Tiroid sintigrafisi, tiroid fonksiyonlarının detaylı olarak incelenmesine olanak tanır ve tiroid hastalıklarının tanısında önemli bir rol oynar. Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesi, tiroid kanserinin erken teşhisinde kritik öneme sahiptir. Ayrıca, tiroid sintigrafisi, hipertiroidi ve hipotiroidi gibi tiroid fonksiyon bozukluklarının değerlendirilmesinde de kullanılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tiroid Bezinin Alınması

Tiroid Bezinin Alınması

Tiroid Ameliyatı Sonrası Kilo

Tiroid Ameliyatı Sonrası Kilo

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Tiroid Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Papiller Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Papiller Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Guatr Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Guatr Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Anaplastik Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Anaplastik Tiroid Kanseri Belirtileri ve Tedavisi